Протестът срещу Бат' Сали се премести пред ЦИК (снимки)

Ивайло Анев 13 октомври 2014 в 15:27 1769 0

Снимка Ивайло Анев

Около 40 души от Ямбол, Дупница и Кюстендил протестираха пред сградата на Централната избирателна комисия (ЦИК) срещу влизането на депутата Александър Методиев в 43-то Народно събрание.

Демонстрантите скандират „Уважете вота”, развяват българското знаме и носят плакати с надписи „ЦИК ме измами”, „Математици ограбиха гласа ни”, „Искаме зачитане на реалния вот”.

По- рано днес протестиращи дупничани блокираха за 15 минути главния път Е-79, а кюстендилци спряха движението по международния път за Македония.

Протестът е под надслов "Не на подмяната". Заради преразпределението на гласовете от Турция, макар Методиев да е получил 864 гласа в Кюстендил, ще стане депутат, докато например Антон Кутев от БСП, който има около 8000 гласа в Силистра, изпада от Народното събрание.

Кметът на Дупница Методи Чимев поздрави дупничани за будния дух и с голямо задоволство каза, че сред присъстващите са хора от протестите на барикадите през 1997 година.  По думите му духът на дупничани е един от най-силните и те отново ще поведат и възродят протестния дух.

Радослав Танев, който е част от протестната група, заяви, че действията ще продължат и хората няма да се откажат от исканията си.

Протестиращите дупничани обявиха, че ще блокират Народното събрание в деня на полагане на клетва на депутатите в 43-тия парламент.

Хората бяха категорични, че няма по никакъв начин да допуснат, наложеният им депутат Алексанъдър Методиев да прекрачи прага на тази институция. Те се заканиха, че това е само началото и отново ще покажат на България, духът на хората от Дупница. Те също така обявиха, че от днес нататък ще протестират всеки ден от 17.30 ч. на площада в града.

Протестен автопоход от десетки коли започна преди обяд от цирковата площадка в Кюстендил. То продължи до село Жиленци, където бе блокиран пътят за ГКПП - Гюешево. По средата на пътя бяха паркирани два трактора и мотори. Докарани бяха макети на две черешови топчета, предаде "Фокус".

Издигнати бяха транспаранти с надписи: „Не на подмяната”, „Не на назначаемите депутати”, „Защитаваме гласът си”, „Кюстендил казва не”, „ДПС спри се, Бат Сали - вземи си”, „Против закони, които ни поробват”.

"Това е началото на сериозни протести, с които искаме твърдо да покажем, че не желаем Бат Сали да бъде представител на Кюстендилски избирателен район. Той няма право да представлява кюстендилци, тъй като с 800 гласа от 62 хиляди за цялата област са крайно недостатъчни за народен представител", заяви пред БНР председателят на Общинския съвет на Кюстендил Иван Андонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови