Протестът към Борисов: Съдебна реформа до петък или оставка

OFFNews 22 юли 2015 в 17:57 19160 37

Снимка Сергей Антонов / OFFNews

Граждани се събраха днес в 18:30 часа пред сградата на Министерския съвет с предупреждение за Бойко Борисов, че ако не проведе съдебната реформа, предстоят протести, които ще поискат оставката на кабинета "Борисов 2".

Те са на мнение, че днес съдебната реформа е била подменена от премиера Борисов в интерес на ДПС, коeто показва, че рeалната управляваща коалиция е между ГЕРБ и партията на Лютви Местан.

Според тях протестът не е с искане за оставка на Борисов, а е предупреждение към него, че ако до петък съдебната реформа не бъде приета, протестиращите вече ще излязат пред МС с искане премиерът да си ходи от поста. Хронология от краткия протест може да намерите по-долу.

19:25 часа: Протестът пред МС се саморазпусна.

19:11 часа:
Протестиращите заявиха, че ще протестират утре сутринта и в петък пред Народното събрание, а вечерта отново ще са МС.

19:04 часа:
Протестиращите тръгнаха към вратите на МС. Полицията е направила кордон около входа. Те искат съдебната реформа да се гласува още този петък, като викат "Промяна, а не подмяна" и "Мафията - вън".

18:56 часа:
Броят на протестиращите вече е 50. Според тях Борисов ще стане първият премиер, който ще бъде изгонен от властта, ако не направи съдебната реформа.

"Ние сме тук, за да го предупредим. Искаме съдебната реформа да започне веднага, не искаме коалиция "Бостан", заявяват протестиращите, цитирани от репортер на OFFNews.

18:49 часа:
Пред МС има малко над 30 души, държащи плакати на Протестна мрежа, върху които пише 160 от 240. Те твърдят, че Борисов е продал съдебната реформа на ДПС, която според тях е престъпна организация. На мястото има и 2 патрулки.

Протестиращ пред МС. Снимка: OFFNews

Протестът се организира точно както този срещу назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС - във Facebook. Създадено е събитие, което носи името "Протест за оставка на коалицията "Бостан". Досега над 250 души са потвърдили, че ще присъстват на демонстрацията.

"ГЕРБ прие предложенията на ДПС. Ясно е, че тези две партии са реалното мнозинство в Парламента. Съдебната реформа е провалена и подменена от Борисов в интерес на Местан. Не за това протестирахме срещу Орешарски. Необходим е протест вече направо за оставка на целия кабинет "Борисов ІІ". Министър-председателят очевидно не разчита никакви нормални сигнали - нито от Брюксел, нито от София", пишат организаторите на демонстрацията.

Те подчертават, че демонстрациите ще продължават всяка вечер до подаването на оставката на премиера Борисов.

"Всяка вечер от 18:30 пред Министерския съвет. Познато ви е", заяви Манол Глишев, който е сред организаторите.

Демонстрацията е подкрепена част от лицата на протестите ДАНСwithme от лятото на 2013 г.

"Измъквайки се от протестиращите ЗА съдебна реформа пред служебния вход на НС, Бате тръгна по стъпките на Орешарски, в търсене на задните изходи", написа Асен Генов в Facebook.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!