Протестът в "Орландовци" - на мач като мач (видео и снимки)

Николаос Цитиридис 16 юни 2015 в 08:15 16299 52

Снимка OFFNews

Хулиганите в столичния квартал Орландовци

Жалко за орландовчани - те имат кауза. Тяхна си, но я имат. Но им беше открадната за втора поредна вечер. Тръгнали като за мач младежи, направо деца, опорочиха поредната кауза. Килограмите олюпени семки по земята и счупените бутилки бира са гледка, която сме свикнали да гледаме след някой футболен двубой по стадионите. Снощи кв. "Орландовци" беше селски стадион. 

Започнала като недоволство срещу ромската престъпност, демонстрацията снощи в столични квартал трябваше да е мирна. Гражданите там са недоволни и вероятно е с право. Група от 20-ина футболни хулигани обаче реши, че тази кауза е тяхна и те трябва да я решат по техния си начин. А именно да тръгнат с главите напред и да си търсят боя от полицията. Сблъсъка между маскираните и жандармерията беше непредвиден и от двете страни. Вероятно маскираните дори не предполагат, че ако нямаше толкова журналистически камери там, щяха да бъдат пометени от водното оръдие, което ги причакваше зад ъгъла. 

Въпреки че протестът на жителите на кв. "Орландовци" беше насрочен за 18:30 часа пред местното читалище, полиция имаше там цял ден, а жандармеристи с каски и щитове се криеха под сенките и в пресечките. 

Както на всяко подобно събитие, в началото журналистите са повече от протестиращите. А първите "демонстранти" бяха именно готови за битка младежи с бръснати глави, познати на широката аудитория като "нацепените батки". Може би заради факта, че репортерите имаха числено преимущество, те бяха подминавани от протестиращите с думите "много сган има тука". 

Към 19 часа протестът се събра и вече на мястото имаше и жители на "Орландовци". В погледите им имаше някаква надежда, че може и да донесат промяната стига гласът им да бъде чут. За други само гласът не бе достатъчен, те искаха и юмрукът им да бъде усетен. 

Малко преди 20 часа вече имаше близо 150 души на площада пред читалището. Те бяха заобиколени от полицаи, тъй като индикации за провокации имаше. "Смърт за циганите" и "Орландовци мирише на сапун" бяха част от расистките възгласи на футболните фенове. 

Самите те не криеха футболните си принадлежности. Някои от тях направо си бяха дошли с тениски на столичния тим "Левски", други с татуировки на Апостола или с надписи по ръцете ACAB (All Cops Are Bastards; Всички ченгета са копелета).

В един момент множеството реши, че ще блокира главната улица на квартала "Мара Бунева". Децата бяха положени на първа линия и потеглиха напред. Само след няколко метра ги чакаше кордон от полицаи. Последва освиркване. За части от секундата "протестиращите" се бяха маскирали с качулки и маски на главите и тръгнаха на юруш към кордона с цел да го пробият и да шурмуват ромската махала. Не им се получи благодарение на стройната полицейска организация. На мястото още от началото на протеста бяха шефът на дирекция "Сигурност" към Столична община Красимир Николов и директорът на СДВР Младен Маринов. 

Последваха опити за няколко финта на хулиганите, които тръгнаха в другата посока в опит да повторят сцените от неделя. Не успяха. 

Последваха няколко минути на само привидно спокойствие, докато в храстите на площада се бяха събрали качулатите младежи, за да обсъдят следващия си брилянтен щурм към полицията. Такъв до края на протеста нямаше. 

В минутите преди 21 часа хората не даваха знак, че ще се разотидат скоро. Впечатление направиха група малки деца, които скандираха "Циганите да умрат". Те получиха адмирациите на част от тълпата. 

Неуморният и вечно протестиращ Йоло Денев беше заел обичайната си позиция точно пред полицаите, и с дрезгав глас и знаме в ръка обясняваше неговите си неща. Незапознатите с неговия чепат и дори налудничав характер влязоха в спор с него, който не приключи никак бързо. 

По време на живо включване на репортера на БНТ Иво Никодимов протестиращите чуха и не харесаха казаното от него, което доведе до обидни скандирания и до това това журналистът да бъде замерен с бутилка и други предмети. 

Със идването на нощта и липсващата вече слънчева светлина протестът се наежи още повече. Жандармерията стоеше в готовност за действие. В знак на солидарност протестиращи им донесоха няколко стека вода, действие, което бе посрещаното с ръкопляскания от самите демонстранти. 

Малко преди протестът да дойде към своя край, един от младежите призова от мегафона, хората да се разотидат, а утре да продължат с нов митинг, този път разрешен от общината. 

"Подгответе си отпуските за цялото лято, защото ние ще бъдем тук всеки ден", бяха думите на младежа. 

Призивът му за спокойствие и отстраняване на провокаторите бе посрещнат с освирквания, вероятно идващи от самите качулати. 

И когато става въпрос за провокатори, в неделя на протеста на "Орландовци" се появи един професионален протестиращ - Симо Милков. Той е познат от протестите срещу цената на горивата и цената на тока. Появяваше се по улиците ръка за ръка с Бисер Миланов-Петното, като дори се опита да влезе и в политиката чрез Николай Бареков.





След първите размирици в неделя вечер, на следващата сутрин той пръв обясняваше от телевизионния екран за нещата от живота в квартала. На протеста вчера не се появи, тъй като Фейсбук бързо разкри неговите действия. 

Равносметката - близо 20 арестувани провокатори и много опънати нерви и от двете страни на барикадата. 

Дали феса клати интереса и дали някой нарочно тласка обществото към етнически проблем няколко месеца преди изборите, само времето може да покаже. До тогава единствено полицията може да отсее провокаторите и професионалните протестъри, тъй като масата остава безсилна - и към своите проблеми и към болните амбиции на хората с качулките. 


Втора част на галерията от протеста в "Орландовци" може да видите на този линк

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!