Протестиращи пред БНБ: Отворете КТБ незабавно или ще съжалявате

Симона Костадинова 11 август 2014 в 17:12 5500 2

Снимка Симона Костадинова

Около 150 души се събраха на протест пред сградата на БНБ в София с искане КТБ да отвори не по-късно от 18-ти август и да бъдат изплатени всички суми на вложители в банката.

Групата от протестиращи беше обградена от полицейски кордон, който не позволяваше на хората да се качат по стълбите на банката или да излязат на пътното платно. Те се опитаха да затворят движението на бул. "Цар Освободител", но полицията ги спря.

Демонстрацията бе организирана от политическа партия "Другата България", които обясниха, че нямат сметки в затворената банка, но са на събитието, защото защитават принципи. Някои от присъстващите така и не разбраха, че на протеста присъства политическа партия.

Друга част от събралите се не останаха доволни от факта, че на протеста има политически лица, а други казаха, че е важно да има обща кауза.

От "Другата България" съобщиха пред събралите се, че на 7-ми този месец са внесли в БНБ покана за доброволно изпълнение, в която приканват ръководството на държавната институция да отвори КТБ до 18-ти или още на следващия ден граждани ще внесат колективни искове срещу банката и квесторите.

Жена дори заплаши, че на 19 август ще се самозапали, ако КТБ не отвори. Тя обясни, че е толкова отчаяна, че е способна и на такива крайни мерки, за да привлече внимание.

"Ние сме в един Боинг 777 и чакаме някой да дойде да ни помогне. Не искаме да паднем", каза една от протестиращите.

Протестиращи казаха, че не разбират защо банката е затворена и че според тях парите им не се изплащат, защото гаранционният фонд е празен.

На протеста присъстваха и французин и италианец, които бяха единодушни, че подобно нещо не би могло да се случи в някоя от западните страни, защото там хората се подкрепят едни други, а тук не е така.

Гражданите на протеста бяха на мнение, че състоянието на КТБ не е толкова лошо, но ако банката остане затворена, после сама ще се срине.

"Ако сега сме културни, то на 19-и далеч няма да сме толкова спокойни. Ще нахлуем вътре и ще получим каквото искаме", каза председателя на "Другата България" Божидар Томалевски.

Той обясни, че миньорските синдикати и лекарите, които също имат пари в КТБ, ще участват на следващия протест, който се очаква да се проведе на 19 август, ако исканията на протестиращите не бъдат изпълнени.

Демонстрантите поискаха някой представител на БНБ да слезе при тях, но по думите на лидера на "Другата България" ръководството на БНБ е отказало среща с протестиращите, защото не било готово за подобна среща.

Демонстрантите поискаха оставката на управителя на БНБ Иван Искров и очакват арести по "аферата КТБ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!