Полицията в Тайланд пусна протестиращи в сградата на правителството

OFFNews 03 декември 2013 в 14:25 15359 7

Полицаите символично седнаха и пуснаха протестиращите в сградата на тайландското правителство
Полицаите символично седнаха и пуснаха протестиращите в сградата на тайландското правителство

 

Хиляди тайландски протестиращи влязоха в сградата на правителството в Банкок безпрепятствено, след като полицията обяви, че няма да окаже съпротива на демонстрантите, обещали да свалят премиера от власт, предаде AFP. Атмосферата е карнавална, присъствие на полиция няма, а напрежението в Банкок рязко е спаднало след два дни на безредици.

Министър-председателката на Тайланд Инглук Шинаватра не е била в кабинета си по време на окупацията.

Полицаите вдигнаха бариерите, допускайки демонстрантите до сградата. Те са получили нареждане да свалят гарда днес след три дни на сблъсъци с протестиращите, които искат оставката на премиера. От събота до днес са загинали най-малко трима души и други 230 са ранени в сблъсъците.

Неочакваният обрат в действията на органите на реда показва, че правителството търси примирие с протестиращите и намаляване на напрежението.

Протестиращите, повечето представители на средната класа в столицата на Тайланд и привърженици на опозиционната Демократична партия, обвиняват Шинаватра, че продължава политиката на брат си – бившия тайландски премиер Таксин Шинаватра. Той беше свален през 2006 г. с военен преврат, но остава централна фигура в политиката на страната. Демонстрантите настояват за спиране на политическата машина на Шинаватра, смятан за стожер на корупцията и злоупотребата с власт в държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови