Полицаи, пожарникари и военни на протест срещу социалния министър (снимки)

OFFNews 18 октомври 2014 в 16:41 8848 26

Снимка Сергей Антонов

Полицаи, пожарникари, спасители, военни и служители в затворите излязоха на протест в градинката пред Централна баня в София срещу "ограничаване на социалните им права".

Демонстрантите искат оставката на служебния министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Те издигнаха плакати с надписи "ХристоскOFF", "Ранно пенсиониране за Христосков - веднага!", "На смешниците не ни е смешно", "Христосковците си отиват, ние оставаме!". Значителна част от протестиращите носеха клоунски носове.

Ние не сме просто човешки ресурс, а граждани, заяви Валентин Попов, председател на УС на Синдикална федерация на служителите на МВР.

Цветан Михайлов от синдиката на служителите на затворите отбеляза, че протестът е провокиран не само от готвените промени, но и от арогантното отношение на управници от всички цветове. Той посочи за пример думите на служебния министър Йордан Христосков, който нарекъл исканията за прозрачност "комични" и заявил, че не те са хората, които могат да искат оставката му.

Протестиращите се отправиха към социалното министерство, където събраха клоунските носове в кошче с надпис "ХристоскОFF" и ги оставиха пред сградата. След това шествието спря пред президентството, където служителите призоваха президента да поиска оставката на социалния министър.

Протестът е организиран от Синдикалната федерация на служителите в МВР, Синдиката на служителите в затворите в България, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Национална Асоциация "Сигурност".

Ранното пенсиониране в специалните ведомства се запазва, обявиха след протеста от социалното министерство в прессъобщение до медиите.

Предлага се да бъде въведена минимална възраст за пенсиониране,диференцирана за различните длъжности, което ще се обсъжда с ресорните ведомства и синдикатите, уточняват от МТСП.

От ведомството припомниха за препоръки на Съвета на Европейския съюзот 2013г. и 2014 г. за постепенно премахване възможностите за ранно пенсиониране и за други промени в социалното осигуряване, в отговор на които Консултативният съвет за оптимизация на осигурителната система /КСООС/ към министъра на труда разработва различни варианти за реформа.

Най-ниска е възрастта за пенсиониране в системата на МО, МВР и правосъдието, се посочва още в съобщението.

Няма и изискване за минимална възраст , а само за 27 години осигурителен стаж, 18 от които съответно в системата на отбраната, вътрешните работи, правосъдието.

Въз основа на анализа на данните един от разработените от КСООС варианти се предвижда въвеждането и на възраст за пенсиониране на служителите от специалните ведомства, без конкретно да е обсъждано каква, поясняват от МТСП.

Според експертите на Съвета въпросът трябва да бъде поставен на широко обществено обсъждане. За да бъде избегнато масовото пенсиониране или напускане на служители от системата, КСООС предлага въвеждането на преходен период от три до пет години, през който работещите ще излизат в пенсия при сегашните условия, пише в прессъобщението.

Служебният кабинет ще остави решението на следващото редовно правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!