Контрапротест в защита на строежа на Карадере в Бяла

OFFNews 23 март 2014 в 14:24 10094 27

Контрапротест в защита на строежа на Карадере в Бяла

На контрапротест в защита на инвестиционния проект в местността Карадере излязоха жители на град Бяла.

Реализацията на проекта ще подобри много условията в района, категорични са контрапротестиращите от инициативен комитет „Да спасим хората в Бяла и региона“.

Те изпратиха и декларация до Министерския съвет и до медиите, в която обясняват, че Карадере е в окаяно състояние и затова не трябва да се чува думата само на еколозите, които рекетират цяла България.

Развитието на Карадере като туристическа зона е планирано още преди 15 години, когато Министерството на регионалното развитие и благоустройството направи проект на зоните на българското Черноморие и на общините за развитие на туризма, обясняват от „Да спасим хората в Бяла и региона“.

„Единственият поминък за общината е туризма. Младото население емигрира заради липсата на работа и перспектива. Имаме само 5 деца в първи клас. Положението е трагично и сме обречени на глад и мизерия. Не искаме тотална забрана на строителството в регион Бяла. Нека заедно да направим едно разумно застрояване с цел привличане на инвестиции и създаване на нови работни места“, се казва в декларацията.

„Кара дере е в окаяно състояние. Само през август месец се изсипват над 2000 туристи покрай плажа. В района няма ток, вода и тоалетни и през лятото е смрад и воня. Туристите замърсяват много повече природата. Изхвърлят многобройни отпадъци, включително и спринцовки и игли. Карадере е сборище на наркомани и пияници през лятото. Мястото е опасно за деца. Миналата година плъзна дизентерия сред почиващите и децата. Имаше 8 човека ухапани от змии", допълват от инициативния комитет.

„Искаме всички да седнем на една маса, а не да се чува думата само на еколозите, които рекетират цяла България. Настояваме за умереното развитие на регион Бяла чрез постигането на баланс, както за нас като местно население, така и за идващите на палатки и каравани. Държавата трябва да изгради необходимата инфраструктура за облагородяването на Кара дере и поддържането на чистотата покрай крайбрежието", посочват те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!