Износителите на дървесина не се отказват, искат среща с Бойко Борисов

Ивайло Анев 08 април 2015 в 11:45 1798 4

Снимка Ивайло Анев/OFFNews

Протестът пред парламента днес.

Около стотина роми, представители на фирми, износители на дървесина, излязоха на четвърти пореден протест пред парламента срещу наложения мораториум върху износа на необработена дървесина.

Протестиращите бяха категорични, че мярката на управляващите е довела до съкращение на 3 000 души от бранша.

"Явно никой не чува исканията ни, затова ще предприемем по-драстични мерки", заяви един от организаторите на протеста Димитър Николов. Той беше категоричен, че протестите ще продължат, докато мораториумът не бъде свален.

Той заплаши, че протестиращите ще затворят основни пътни артерии и държавните граници. Представителят на бранша заяви, че ако трябва ще искат и среща с министър-председателя Бойко Борисов.

Според Николов след мораториумът незаконната сеч е в още по-големи размери. Износителят заяви, че загубите към момента са между 12 и 15 милиона за месец, като вече има много прекратени договори.

Мораториумът бе въведен от правителството с идеята да се предотврати незаконната сеч и през това време да се предприемат законови промени.

Според протестиращите по този начин ще се намали обемът на работа и се очаква много хора да останат на улицата.

По данни на фирмите едва 16% от изсичаната в страната дървесина се изнася. Те твърдят, че за всеки кубик могат да покажат точни данни къде и как е придобит. "Какво се случва с останалите 84 на сто, кой ги проследява и контролира", питат от бранша.

Според хората в бизнеса мораториумът ще доведе до бърз фалит на над 100 фирми в следващите три месеца, а още 800 ще бъдат косвено засегнати. Държавният бюджет ще загуби 29 милиона лева под формата на приходи за пристанища, държавни и горски стопанства и транспортен сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови