Готвят най-масовия протест на МВР тази седмица

OFFNews 09 юни 2015 в 12:28 3227 11

Снимка БГНЕС

Протестът на полицаи, пожарникари и надзиратели в края на седмицата ще бъде най-масовият, който се е провеждал досега и ще се включат хора от всички градове на страната. Това заяви в ефира на Дарик-Пловдив Борислав Мазнев, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР. По думите му демонстрациите ще бъдат доста шумни.

Освен митинг пред Министерството на вътрешните работи, ще има и палатков лагер пред Народното събрание. Организираните събития започват в петък на 12 юни и продължават до края на седмицата. Осигурява се и транспорт до София.

Униформените недоволстват срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране в сектор „Сигурност", условията на труд и специализираната операция на турската граница. Към работещите в полицейските управления, затворите и пожарните служби се присъединяват служители на Министерството на отбраната и много граждани.

Заплащането на българските полицаи по никакъв начин не може да се сравни с европейските страни, категоричен е Мазнев. Те получават два пъти по-ниско заплащане от Румъния и над 10 пъти по-малко от колегите си в Германия и Холандия.

На един полицай за 2014-та година са изплатени средно около 350 лева за извънреден труд по отчетените от МВР данни, заяви Мазнев. По думите му обаче проблемът е, че масово този труд не се отчита и не се заплаща. Той допълни, че като компенсация за смърт на полицай в Испания се изплащат 250 000 евро, а в България тази сума е 10 000 лева.

От Синдиката на служителите в затворите в България се включват като съорганизатори на протеста. Председателят на управителния съвет Иван Петров уточни, че освен надзирателите към протестиращите ще се присъденият и работещите в следствения арест, пробационните служби и охраната на съдебната власт. Той определи като смешна сумата от 490 лева, която получава един новоназначен надзирател. Заплатата се увеличава до 650 лева след едногодишно професионално обучение.

С три лъча ще се включат униформените от Смолянско в националните протести. Първият ще тръгне от Златоград през Кърджали, вторият обхваща Мадан, Рудозем и Смолян, а в третия лъч се включват Девин, Доспат и Кричим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!