ВМРО на протест пред СЕМ заради програма на турски по БНР (обновена)

OFFNews 18 август 2015 в 10:27 9420 12

Снимка БГНЕС / Архив

Протест на ВМРО от 2013 година

Членове и симпатизанти на ВМРО ще протестират днес пред сградата на СЕМ. Поводът за недоволството им е създаването на програма на радио „Кърджали“ на БНР с няколко часа излъчване на турски език.

Демонстрацията ще се проведе днес от 11 часа, като протестиращите ще бъдат водени от евродепутата и зам.-председател на партията Ангел Джамбазки.

По думите им тази програма на турски език трябва да покрива не само Кърджали, но и съседните хасковски и смолянски региони.

От ВМРО са на мнение, че това е недопустима щета по конституционния ред в България, както и "опит за турцизиране на райони, където и един човек не говори турски, какъвто е смолянска област". Според партията проблемът е особено болезнен на фона на нелепия факт, че на практика по цялото Черноморие се чуват само турски радиостанции и държава от години "не може или не иска да се справи с този проблем".

Създаването на регионални програми на чужд език е крачка към автономизация на части от страната, смятат от ВМРО.

Патриотите заявяват още, че в същия район, но от гръцка страна, живеят цели области с български майчин език – български мюсюлмани. "Вместо да се погрижи програмата на радио „Кърджали“ да стига до тях, ресорните власти у нас, в лицето на СЕМ и КРС, решават да облъчват на турски език, при това с държавни пари", възмущават се от ВМРО.

Няколко часа по-късно от БНР излязоха с официална позиция по повод протестът на ВМРО:

Българското национално радио внесе документите, с които очаква от СЕМ разрешение за откриване на нова регионална радиостанция в Кърджали.

Този факт предизвиква напълно основателно медиен и не само медиен интерес в обществото.
Важно е да се знае:

1. Програмата на Радио Кърджали ще се излъчва на ултракъси вълни /УКВ/ на честота 90.0 мегахерца. Първоначално програмата ще бъде с продължителност 6 часа. От тях – 3 часа на турски език и 3 часа на български език. През останалата част от денонощието – 18 часа, ще се излъчва програма „Хоризонт“.
Програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ продължават да се излъчват на другите честоти, на които се излъчват и в момента.

2. Програмата на турски език ще бъде същата програма, която продължава да се излъчва вече 10 години от София и се създава от турската редакция на Радио България. За нея има издаден от СЕМ лиценз от 31 октомври 2005 година.

3. Програмата на български език на Радио Кърджали ще се създава в Кърджали и ще обхваща теми, свързани с обществената функция на БНР.

4. Документите за Радио Кърджали, подадени в СЕМ, отговарят напълно на Закона за радио и телевизия, според експертите на СЕМ.

5. Право на регулаторния орган – СЕМ, е да прецени има ли обществото нужда от регионална радиостанция в системата на БНР с център град Кърджали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!