”Атака” и БСП на протест пред НС срещу новия заем (обновена и снимки)

Ивайло Анев 25 февруари 2015 в 11:20 11264 24

Снимка Ивайло Анев

Протест на Атака пред парламента срещу новия заем

"Атака" и БСП отново излязоха заедно на протест пред парламента срещу вземането на нов заем от 16 млрд. лева.

Днес в парламента се водят дебати за гласуването на новия външен дълг. Полицейското присъствие в района е засилено.

Първо със скандирания "Няма да платим" и плакати "Не искаме заем за война срещу Русия", "Не на военен заем" протест започнаха от "Атака" в градинката между СУ "Св. Климент Охридски" и Народното събрание, както и пред самия парламент.

Малко след протеста на "Атака" започна и този на БСП.

"Преди година, когато правителството на Пламен Орешарски изтегли дълг от 1.5 млрд. лв., Бойко Борисов заяви, че когато няма прозрачност, има предпоставки за далавери и корупция. Ето сега има 16 пъти повече предпоставки са корупция, далавери и мафия", каза Мая Манолова от БСП на протеста.

Организаторите на протеста и днес раздават банкноти "горановки" от 10 000 лв. - според БСП това сумата, която всеки ще дължи, ако НС одобри заема.

Снимка: Ивайло Анев

Тя коментира, че той е организиран, за да покаже отношението на гражданите и да повлияе на коалиционните партньори на ГЕРБ, които все още се колебаят дали да подкрепят дълга, или не.

По думите й ще има срамен списък на депутатите, подкрепили заема, и всеки един от тях ще се обяснява на българските граждани 30 години напред.

Манолова припомни, че държавният дълг към момента е малко под 8 млрд. лв., и че останалите 8 млрд. лв. правителството взема, за да си осигури политически комфорт и победа на изборите.

В протеста се опитаха да се включат и активисти на "България без цензура", които обаче бяха изгонени от демонстрацията и отделени от полицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!