Асеновградчани плашат с протест заради свлачищата

OFFNews 24 март 2015 в 13:54 3209 0

Снимка Красимир Трончев

Свлачище на пътя Смолян-Асеновград

Гражданите на Асеновград готвят протести заради свлачищата, заяви пред БНР кметът на общината Емил Караиванов.

"Хората очакват намесата на държавата и е нормално да протестират. Местната администрация също чака финансиране за възстановяването на пътя, свързващ Асеновград и кв. "Горни Воден“, разрушен в края на миналата година", обясни Караиванов.

Той каза още, че от ноември миналата година със средства на общината е направено необходимото за създаване на обходен път до кв. "Горни Воден“, чийто единствен път е погълнат от свлачище и така над 1500 души са останали откъснати от света.

Караиванов подчерта, че сега вече общината очаква помощ и от държавата.

"Ситуацията в държавата не е лека. Има обективни причини за забавянето, но проблемът на хората остава и се надявам на спешна намеса на държавата. Това свлачище е от началото на ноември 2014-а година. Тогава в резултат на валежите и подпочвената вода започна да се свлича земна маса и се наруши целостта на пътя, който свързва Асеновград с кв. "Горни Воден“ ", обясни кметът на общината.

Той обаче е категоричен, че изградения обходен път не е достатъчен за жителите на квартала, а освен това не е регламентиран.

"Беше необходимо просто като спешна мярка, а по възстановяването на пътя, който беше засегнат от свлачището, ние направихме процедури – геоложки проучвания. Имаме готов проект, подали сме документи в Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане, откъдето очакваме средства", обясни той.

Според Караиванов депутатите от различни политически сили са работили съвместно за решаването на проблема със свлачището и "още първата седмица, когато се появи свлачището депутати на Асеновград направиха съвместен апел към Междуверомствената комисия за спешни мерки и финансиране".

Той каза още, че ситуацията с активиралите се свлачища в последните седмици е овладяна и пътищата са разчистени, но трябва да се вземат мерки за предотвратяване на свлачищните процеси.

"Имаме уверение, че спешните мерки ще бъдат взети от страна на държавата", добави още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови