Агитки се събират в Гърмен, извозват ромите с камиони в гората

Ивайло Анев 02 юни 2015 в 11:55 7273 26

Снимка БГНЕС/Божидар Стоилов

Срокът, който протестиращите в община Гърмен поставиха, за да може държавата да се справи с незаконните строежи в ромската махала в селото изтече днес.

В момента недоволни от свършеното от органите, местни жители, футболни фенове и рокери протестират. Шествието им тръгва от Гърмен в посока село Марчево, като целта е мястото, където преди 10 дни се случиха кървавите сблъсъци между българи и роми.

OFFNews ще следи протеста на живо:

14.59 часа. По данни на ОДМВР протестът е приключил без инциденти. 

14.15 часа. Над 50 служители на жандармерията блокираха входа на ромския квартал „Кремиковци” в Гърмен. 3 коли на жандармерията са паркирани и препречват достъпа до квартала, съобщава "Фокус".

13.53 часа. Ситуацията в Гърмен ескалира, след като протестиращи замериха жандармерията с кутии от бира. Протестиращите хвърлят и шишета от бира в посока на ромския квартал.

13:25 часа. Пред Народното читалище в общината започнаха изказвания към събралите се над 200 протестиращи.

Речи отправиха кметът на общината Минка Капитанова, членове на инициативния комитет за стачни действия и представители на църквата в Гърмен. След приключване на официалната част шествието ще се отправи към ромския квартал „Кремиковци”. 

12:45 часа. БНР цитира очевидци, които съобщават, че няколко лекотоварни автомобила транспортират жителите от ромската махала "Кремиковци" към гората.

12:27 часа. Все повече протестиращи пристигат на площада в Гърмен. Те носят плакати, които гласят „Стига вече политическо робство”, „Има ли закон в България?”, „Ние не разделяме обществото на етноси, а на добри и лоши”.

12:10 часа. Около 30 рокери пристигнаха в центъра на Гърмен. Местното население ги посрещна с бурни аплодисменти като им благодари за подкрепа, която им оказват. Рокерите са придружени от 10 коли със софийска регистрация, развявайки българския трибагреник. Всички полицейски служители са ги обградили.

11:45 часа. Около 200 души са се събрали в Гърмен към 11 ч. на обявения протест с искане за събаряне на незаконните постройки в ромския кв. "Кремиковци", съобщи агенция "Фокус".

11:30 часа. Четири допълнителни автомобила на жандармерията пътуват за Гърмен, предаде "Фокус" . Засилено е и полицейското присъствие в Гърмен, три коли на жандармерията са позиционирани на място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews