65% от българите са на мнение, че програмата за саниране създава корупция

OFFNews 31 март 2015 в 20:28 13015 12

Графика: Галъп интернешънъл

60% от респондентите на „Галъп интернешънъл“ споделят мнението, че програмата за саниране на панелни блокове не е добра, защото само определени хора ще могат да се възползват. 18% са на противоположното становище и сред тях личат най-вече привържениците на ГЕРБ, макар и те в по-голямата си част да намират проблем.

Това сочат данни на „Галъп интернешънъл“, получени в периода между 27 февруари и 5 март чрез пряко интервю по домовете сред 1011 пълнолетни български граждани. Проучването е финансирано от „Галъп интернешънъл”.

Висока декларативна запознатост по темата със санирането на панелните блокове се установява в областните центрове и столицата – над 95% заявяват, че са чували за програмата за саниране.

Данните показват, че сред пълнолетните българи, чиито блокове подлежат на саниране, огромната част действително са запознати. В по-ниските социални слоеве расте и делът на незапознатите.

Близо 80% от респондентите се съгласяват с твърдението, че санирането е добър начин за обновяване на панелните блокове, под една десета са на обратното мнение. Същевременно, две трети споделят становището, че санирането само частично решава проблемите на блоковете.

65% от респондентите са съгласни с твърдението, че санирането ще създаде възможности за корупция, 12% - не, а останалите се затрудняват да отговорят. Съгласието с това твърдение изглежда преобладаващо дори и при привържениците на ГЕРБ.

Близо половината от всички запитани споделят позицията, че програмата за саниране всъщност има за цел да събере гласове за управляващите на предстоящите избори. При разбивката по партийни симпатии личи, че това се споделя основно от привържениците на БСП (над две трети от тях), ДПС (близо две трети от тях).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews