22 партии и 7 коалиции отиват на изборите през октомври

OFFNews 20 август 2014 в 20:23 2614 0

22 партии и 7 коалиции са регистрирани за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, съобщи БГНЕС, позовавайки се на ЦИК.

В 18:00 часа днес изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите от партии в Централната избирателна комисия. Това можеше да се случи като бъдат представени пред комисията поне 2500 подписа. Очаква се до подписите да бъдат проверени до 23 август от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО).

В началото на деня се бяха регистрирали само 7 партии и 4 коалиции, но до края му бройката им нарасна значително.

Още утре ЦИК трябва да изпрати на районните избирателни комисии (РИК) списъка на всички партии и коалиции, които са се регистрирали. До края на деня кметовете на отделните общини трябва да определят местата за обявяване на избирателните списъци и също да уведомят РИК.

До 2 септември партиите и коалициите имат време за промени в листите, а на следващия ден - 3 септември, ще бъде изтеглен жребият за номерата на партиите и коалициите в бюлетината.

Официалният старт на предизборната кампания ще бъде даден на 5 септември или точно един месец преди датата на изборите за 43-то Народно събрание – 5 октомври.

Всяко лице ще може да провери дали данните му фигурират в списъците, предоставени от дадена партия. Подобна възможност имаше и на европейските избори, което предизвика сериозни скандали. В правомощията на ЦИК обаче не попада възможността комисията да отстрани партии заради неправомерно използвани подписи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!