1,5 млн. лева ще струва организирането на референдума в чужбина

OFFNews 27 август 2015 в 12:58 2959 3

За организирането на референдума в чужбина Министерството на външните работи (МВнР) ще разполага с 1,5 млн. лева.

Това става ясно от прессъобщение на Министерски съвет, в което се казва, че правителството вече е одобрило план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на местните избори и националния референдум на 25 октомври тази година. Необходимите средства за вота възлизат на 50 551 000 лева, в които влизат и тези за организирането за референдума в чужбина.

На вчерашното правителствено заседание стана ясно, че първоначалната сума, която е била поискана за вота, е била 69 млн. лева, но финансовият минисътр Владислав Горанов успял "с различни методи" да намали сумата до 50 млн. лева. От тях за организационно-техническите дейности, които Министерския съвет трябва да извърши, са предвидени 37 млн. лв. От тези пари 21,4 млн. лв. са планирани за заплати и осигурителни вноски на членовете на общинските и секционните избирателни комисии. В тази сума са предвидените средства за логистично осигуряване на изборния процес, вкл. за отпечатване на хартиените бюлетини, осигуряване на устройства за машинно гласуване, консумативи.

На ЦИК ще бъдат преведени общо 6,2 млн. лв., като от тях 4 150 000 лв. са за материално-техническо осигуряване и обработка на резултатите, 300 000 лв. за възнаграждения и осигурителни вноски на заетите по граждански договори, 1 млн. лв. за разходи за медийни пакети за партии, коалиции и инициативни комитети, а 750 000 лв. са за разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и за начина на гласуване.

Средствата, планирани за МВР, са 4 млн. лв., а Главната дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще получи 1 млн. лв.

За организирането на изборите в чужбина Министерството на външните работи ще разполага с 1,5 млн. лв. 16 000 лв. са за Министерството на образованието и науката за ползването на училищната база.

Към бюджетите на БНТ, БНР, БТА и Сметната плата ще бъдат отделени съответно 500 000 лв., 200 000 лв., 100 000 лв. и 35 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!