1 към 1: Спортният министър за спорта във Великденче, Гулийка и Крушари

ОFFNews 04 април 2014 в 11:56 11148 25

Мариана Георгиева

Снимка bTV

Мариана Георгиева

Публикуваме с малки съкращения интервюто на министъра на спорта Мариана Георгиева в предаването "Тази сутрин" на bTV по повод милионите, които села с кметове на ДПС ще получат от правителството за строеж на спортни площадки и басейни.

Мариана Георгиева: "Преди време казах, че 2014 г. ще е годината на масовия спорт. И ето - 73 млн. лева инвестиции в спортни съоръжения. Разбира се, че като говорим за масов спорт и спорни съоръжения, те са в цялата карта на държавата, те са във всички населени места. Това нещо не зная защо се подменя с факти. В тези 73 млн. 43% са за общини, чиито кметове са от партия ГЕРБ; 33% са за общини, чиито кметове са от БСП; 21% - за ДПС и 3% за общини на други политически сили.

Константин Караджов: Вчера обаче разговорът беше не за цялата сума, а за 20-те милиона, които са за спортни площадки, където съотношението е друго.

МГ: Да. Тези 20 милиона са преведени по бюджета на Министерството на младежта и спорта (ММС). Разположението на общините, обектите и съответно сумите е следното: за ДПС - 46% и има там плаващи числа след десетичната запетая, затова може да се говори за 47. Това са 9,8 млн. лв. За ГЕРБ са 4,569 млн . лв. - това са 23%. За БСП са 4 076 927 млн. лв. и други общини от други партии - близо 1,5 млн. лв. (...) Това е инвестиционна политика на кабинета "Орешарски".

Министерството на младежта и спорта не е отделна институция на властта. Ние сме част от кабинета "Орешарски", това е инвестиционна политика. Освен това аз приветствам вашата коректност да говорим за 20-те млн., но моля да се подчертае, че г-жа Василева, Ивелина Василева, даде примери, които я притесняваха с община Гоце Делчев и спортната зала. Това е община на БСП, а не ДПС. Нейният вой беше срещу ДПС и кабинета "Орешарски" и община Крушари, която обаче е по онзи лот на инвестиционната програма, който не минава през ММС.

КК: За сметка на това защо на община Джебел й е необходима в село Великденче, което има 102-ма жители, да се изгради мини футболна игрище?

МГ: Да, което е някъде между 60-70 хил. лв. Така. Защо вие се притеснявате от инвестиция в спортни съоръжения - футболно игрище, мултифункционална спорта площадка на стойност 61 или 71 хил. лв. в малките населени места?

Генка Шикерова: Ако е със 100 души, се предполага, че там живеят предимно възрастни хора и няма принципно масов спорт в място със 100 души.

МГ: Нека да не генерализираме, нека да не правим заключения, които подменят политиката за масовия спорт по принцип и в частност в България, в частност управлението на кабинета "Орешарски" в областта на спорта. Аз погледнах сайта на Националния статистически институт. Действително вчера г-жа Василева, понеже се притесняваше за село Гулийка - село Гулийка е част от България, в село Гулийка живеят български граждани...

КК: Колко е населението му?

МГ: 126 души, това е масов спорт, това не е елитен спорт, на възраст до 35 или 39 г. Защо да не спортуват 39-годишните? Има към 70 човека. Защо да не даде държавата 60 хил.лв. за футболна игрище или спортна площадка? По силата на какви параметри гражданите в малките населени места нямат право да спортуват? Призовавам и депутатите на ГЕРБ, г-жа Василева да си спомни, че преди две седмици, не, повече, може и десет дни, имаше анкета-изследване на Европейската комисия за социално-двигателната активност, на която България беше на предпоследно място. Тогава бяхме попитани какво правим срещу това изследване. Е, как тогава да се получи политика за масов спорт, политика за социално-двигателна активност, която е част от здравната култура и от здравния статус на българските граждани, като сегрегираме малките населени места? Моля ви, ние казахме, кабинета "Орешарски" дойде и стартира мандата си със заявлението, че ще възстанови справедливостта, със заявлението, че ще работим политика за заличаване на различието между регионите. Като говорим за региони, ние трябва да говорим и за заличаване на различията между отделните населени места. Повтарям - ще водим инвестиционна политика за изграждане на спортни съоръжения във всички населени места.

КК: А толкова ли сме богати, че да инвестираме по 500 лв. на жител от едно населено място като Гулийка в масов спорт?

МГ: След като държавата е била сляпа за тези жители, които живеят в малките населени места и до този момент там не е инвестирана сума от 5 лв., разбира се, че на 25-та година от демокрацията с натрупване на лихви и 500 лв. са малко като дълг на държавата към всеки български гражданин. Политиката на Европа е за равен достъп. (...) Аз не виждам притесненията. Даже уверявам жителите на малките населени места, че кабинетът "Орешарски" и в следващата година ще води такава инвестиционна политика, която ще разгръща спортната политика във всички населени места.

ГШ: Тоест да разбираме ли, че в момента приоритети са ви малките населени места, които до този момент са игнорирани?

МГ: Не, приоритет е масовият спорт. Той, за да се практикува, има нужда от инвестиционна политика. Никой не казва, че тя трябва да бъде съсредоточена в големите градове. Апропо, искам да продължа. И в големите градове имаме инвестиции. Ние от кабинета "" при нас има и за тях суми. Ето, вижте например за общините на ГЕРБ големите градове. Община Бургас - 5 млн. лв., община Варна - 4,5 млн., община Велико Търново - 2,5 млн., община Дупница - 4, 5 млн; все общини на ГЕРБ. 43% инвестиции на кабинета "Орешарски" в общини на опозиционната партия ГЕРБ. Какво заслужават обвинения? Няма такъв кабинет. Вижте при ГЕРБ разпределението на инвестициите.

(...)

КК: А "Арена-Армеец" защо не я сложите в сметката? Тя струваше 80-90 млн.

МГ: Ето сега ще я сложа и "Арена-Армеец" по достойнство в сметката. Според данни на ММС сумата за залата е 108 млн. лв. (..) Като прибавим и инвестициите - 35 млн. за Зимния дворец, 3, 6 млн. за двете държавни училища в Пловдив и Плевен - общини на ГЕРБ. Важно е, за да бъдем в синхрон с призмата на г-жа Ивелина Василева, и правим 112 млн. Значи, срещу 4 г. кабинет Бойко Борисов за спорта 118 млн. срещу 10 месеца за кабинета "Орешарски" със 112 млн. лв.

КК: Добре, тези спекулации, че парите отиват в общини на ДПС не идват ли от това, че в обществото се казва, че вашето министерство е министерство на ДПС?

МГ: Не. Министерството е на Република България. Аз се свързвам като министър на младежта и спорта с ДПС. И под мое ръководство общините на ГЕРБ получават повече от два пъти и има остатък от общините на ГЕРБ. В какво собствено съм обвинявана? И защо е тази подмяна на политиката? Кога при кабинета на Бойко Борисов опозиционна партия е получила повече два пъти от ГЕРБ? Само ГЕРБ е получавала. Кабинетът "Орешарски" не партизира българските граждани. Кабинетът "Орешарски" води политика на справедливостта. Това е философията на експертно-програмното правителство - да не се партизира държавният ресурс, а да бъде насочен към единствената негова валенция - политика за хората. ГЕРБ водеше политика за партията, като тя минаваше през хората като трансмисия, но не като бенифициенти на политиката му.

Г-н Бойко Горисов явно трябва да направи семинар за депутатите си, защото не е чут призивът на председателя на ДПС Лютви Местан за толерантна кампания предизборна. Ние явно сме в предизборна кампания. Г-жа Ивелина Василева не е член на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. Нейната експертиза в графа професия е експерт по европроекти. Тук не става въпрос за политико-експертна позиция на г-жа Василева. Тук става въпрос за мисия да нададе глас за промяна на политиките в името на предизборното кресчендо на ГЕРБ. (..)

ГШ: Вие имате доста силна енергия по отношение на това как да се развива спортът, а в същото време сте специалист в съвсем друга област. Как така се случи? Понеже ние от доста време ви каним и така и така сте тук, малко да ни разкажете за вас. Как така се случи, че станахте министър на спорта?

МГ: Аз съм специалист по професия в лингвистиката, професор съм по езика, доктор по философия на езика, не го крия. И от 2001 г. имам управленска експертиза, г-жо Шикерова. В тази управленска експертиза като директор на дирекция "Студенти, докторанти и специализанти" в МОН от 2001-2010 г. имах и сектор "Студентски спорт". Аз мисля, че управленската ми експертизи включва, макар с определено процентно съотношение, експертиза по управление на студентския спорт т.е. младежки дейности, т.е. спорт. (...)

ГШ: Кой Ви покани като спортен министър, за да можете да приложите знанията и уменията си?

МГ: Мисля, че тази тема не е актуална към днешния момент.

ГШ: Така и така сте дошли...

МГ: Покани ме премиерът Орешарски, получила съм подкрепата на политическите партии, които стоят за кабинета "Орешарски". Разбира се, на първо място подчертаната подкрепа на ДПС.

ГШ: Защото свързват предложението Ви лично с лидера на ДПС Лютви Местан

МГ: Ами, тази свързаност, към която се прицелва журналистическият интерес или опозиционен интерес, аз не мога да я обясня от какво се генерира, но вярно е, че в последните 4-5 г. аз бях нещатен сътрудник на г-н Местан по въпросите на образованието и науката в парламента.

ГШ: Първото нещо, което направи впечатление, беше наукообразното Ви говорене. Нещото, което втрещи журналистите.

МГ: Ако ми позволите тази нескромност, не наукообразно. Претендирам да е просто с научни термини и научен стил. Защото наукообразието е друга територия, паранаучна територия. Тя не е наука. Така че, аз като професор имам сегмента в изказа си стила, който не може да избяга от научния стил.

ГШ: Така ли говорите със спортистите?

МГ: Със спортистите говоря на книжовен език, разбира се. Как така?

ГШ: Вие и сега говорите на книжовен език. Използвате термини, които трябва да ги проверяваме след това, защото се чувстваме неподготвени.

МГ: Вижте, и разговорният стил допуска използването на термини от различни стилове. Това е богатството на езика и изказа.

КК: Какво означава, например "личностно проявление на държавата"? Това е по повод на вчерашното Ви обяснения, тъй като Вие си приписахте заслугите на Григор Димитров?

МГ: Да, ММС е част от кабинета като орган на властта. Министърът на младежта и спорта е орган. Това е инстуционализирана позиция на властта. Личността, която заема длъжността министър, разбира се личностно изражение на властта.

ГШ: Имаше голяма реакция след вашата позиция, свързана с поздравителен адрес към Григор Димитров във връзка с неговите победи и едва ли не обвиниха ви, че си приписвате негови заслуги...

МГ: То е все в тази посока, в която г-жа Василева роптае срещу село Гулийка и напада ММС в далавера. Извинете подобна лексема, но мисля, че е режимът "Език мой, враг мой". Явно ГЕРБ и политиците на ГЕРБ разполагат мисленето си, управленската си визия в орбитата на далаверата и съответно нивелират всички през този аршин. Така беше и със злополучното тълкуване на писмото на ММС, на поздрава, на вниманието, на комплимента за победата към г-н Григор Димитров. Тогава имаше в петъчна телевизия притеснения от голямата дама на тениса г-жа Юлия Берберян. Аз на другия ден в събота в "Дарик радио" се опитах да успокоя обществената съвест и обществената чувствителност. Не съм имала никаква такава нескромна претенция. Това беше просто реплика на държавата като комплимент.(..) Ние сме в съзнание, че заслугите на всеки спортист първо са дар от бога, втора е дух и воля да тренираш това, което те привлича, да показваш постижения и на следващо място е логистиката, в която по принцип и ние имаме инвестиции.

КК: Какво даде държавата на Григор Димитров?

МГ: Отговорността да бъдем съпричастни в съответните пропорции според възможностите на държавата, на бюджета с всеки един спортист.

КК: И колко пари е получил той за логистика?

МГ: За награди дадохме 100 хил. лв.

ГШ: На него?

МГ: На него, разбира се. След това, когато подписвахме годишния договор, отделно имаше индивидуален договор за подготовка с елитните спортисти, което за първи път се прави (...) Така дадохме сума за подготовка и на голямата Станка Златева, която днес очакваме да докаже себе си и да получи удоволетворението за волята, за качествата си и за духа, който я владее в името на големия спорт. И сега искам да кажа още нещо: аз претендирам, че политиката на кабинета "Орешарски", в това число политиката за масовия спорт и за инвестициите - 73 млн. лв. (..) е вярната политика. И ще ви кажа защо. Защото, и Тайбе Юсеин, и Станка Златева са момичета от малки населени места, не се знае от това село Гулийка, където има 20 деца, които ви притеснява, дали няма да излезе по един Бербатов. Освен това не се знае дали нямало друго малко населено място..

КК: Например от Крушари, където се строи басейн за милион и двеста хиляди?

МГ: Не, г-н Караджов, нека бъдем изчерпателни. (..) В Крушари милион и двеста хиляди е за физкултурен салон на училището с басейн към този физкултурен салон. Защо училището да няма право на физкултурен салон и басейн? Защо децата в Крушари не трябва да имат база за обучението по физическо възпитание и спорт. Тези часове свободни ли са? Тези деца трябва да ги обричаме на затлъстяване ли? Те трябва още от училището да бъдат лишени от спортна култура? Те трябва да не бъдат граждани на Европа? Те трябва да бъдат онази извадка на анкетната комисия на Европа, която да нарежда България на последно място (..) Моля, не разбирам политиката в демократичната европейска държава като вглеждане в тенис кортовете в Борисовата градина срещу милион и сто хиляди при ГЕРБ, като вглеждане в зала "Раковски", собственост на МВР, не разбирам така политиката. Елитарната политика не е демократична политика.

ГШ: Накрая да Ви питаме на вас лично кой спорт Ви е най на сърце?

МГ: На мен най на сърце като емоция в този момент от моя живот, когато съм министър на младежта и спорта, всички са ми на сърце.

ГШ: А практикувате ли?

МГ: Малко фитнес, но не много.

(..)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!