Шефът на НАТО: Украйна е Европа. Докато ние си говорим, там бушува война

OFFNews 23 януари 2015 в 23:07 6273 72

Йенс Столтенберг. Снимка: www.nato.int

Украйна е Европа. И в момента там бушува война. Докато ние си говорим, там се бият. Води се гражданска война в рамките на Украйна. Но сепаратистите са подкрепяни от Русия. Това само затвърждава необходимостта Алиансът да остане силен. Трябва да инвестираме в отбрана, за да можем да възпрем която и да било страна да нападне който и да е съюзник от НАТО.

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за БНТ.

Очаквам България да продължи да бъде силен и ангажиран съюзник в НАТО, каза Столтенберг.

Видяхме това, което стана в Украйна и Крим. Използваха се различни способи за анексиране на Крим и дестабилизиране на източната част на Украйна. Това е сериозно. Трябва да сме подготвени за подобен род заплахи. Затова сме решени да прилагаме нашите планове за укрепване на колективната отбрана – за да бъдат силите ни в готовност за дислоциране в кратки срокове, подчерта шефът на НАТО.

От България искам да играе същата роля, която трябва да играе НАТО като цяло – да продължим онова, за което се договорихме като Алианс преди няколко месеца. И по-точно - двупистовия подход. От една страна мощ, инвестиции в отбрана, повишаване на способността ни да защитаваме всички наши съюзници от всякакви заплахи. В същото време обаче да бъдем готови за диалог. В дългосрочен план се нуждаем от по-градивни отношения и сътрудничество с Русия. Русия е нашият най-голям съсед. Русия остава фактор. Дълбоко вярвам, че отбраната не противоречи на диалога. Всъщност силната отбрана е най-добрата основа за по-нататъшен диалог. И много ми се иска България да продължи да бъде част от този двупистов подход спрямо Русия, каза Столтенберг.

Всичките 28 съюзници се договорихме, че сме длъжни да инвестираме повече в отбрана, защото заплахите се приближават все повече към нашите граници - насилието и тероризмът в Сирия и Ирак, в Северна Африка, събитията по улиците на Европа, една по-настъпателна Русия, която нарушава международното право в Украйна и Крим – всичко това налага да дадем ясен отпор и следователно да инвестираме повече в отбрана. Да не забравяме, че сигурността е изключително важна за много неща – за развитието, за растежа на икономиките ни, за отстояването на свободата ни, за начина ни на живот, коментира генералният секретар на НАТО.

Цялостната картина сочи, че светът върви напред. Намалява бедността и детската смъртност, продължителността на живота расте, по-малко хора загиват във въоръжени конфликти. Погледнато глобално, светът върви в правилна посока. Можем да се справим и с много от оставащите предизвикателства, и с липсата на сигурност насред Европа и в Украйна, каза още Йенс Столтенберг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!