Шефът на ВВС: Има опасност от 1 май да останем с два изтребителя

OFFNews 30 януари 2015 в 12:21 9626 13

Шефът на ВВС: Има опасност от 1 май да останем с два изтребителя

Има реална опасност от 1 май да останем с два изтребителя. Това каза командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген.-майор Румен Радев. 

Генералът сподели опасенията си след годишния анализ на ВВС.

„Това е най-големият ми страх. Този проблем е сведен отдавна до ръководството на Министерството на отбраната, както и до предишното, с множество докладни до всички Съвети по отбрана. Явно, проблемът е в намирането на средства. Става въпрос за ремонти на авиационни двигатели и на други агрегати по самолета, които обаче отнемат време. Не само парите са факторът, а времето и технологията. Да, за съжаление оставаме с два самолета”, каза още генерал Радев.

Генерал-майор Радев апелира за спешно решаване на този проблем: „Това не е проблем на ВВС. Това не е проблем на Министерството на отбраната. Това е проблем на правителството и на парламента. Това е проблем на нашата международна политика. Това е проблем на лоялността ни към НАТО. Защото истинската лоялност не е да осигуриш условия и да приемеш бойни елементи. Истинската лоялност, съгласно Устава на НАТО, е да гарантираш способности, за да си в състояние на първо място да гарантираш собствения си суверенитет и на второ – да допринесеш за суверенитета на другите, в случай на криза. Наистина очаквам решение на този въпрос. Това са необратими процеси“, каза още генералът. 

Той обясни, че предстоят тежки решения, от които зависи дали ВВС ще могат да носят бойни дежурства. "Дали ще прекратяваме дежурството или ще го носим с изключително ограничена, почти нищожна, подготовка на няколко човека. Те няма и как да я водят защото самолетите са на дежурство. Вариант е излитане на тренировъчни мисии и удължаване на тяхната подготовка, което за мен е изключително опасно“, каза Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!