Цачева отива в Ню Йорк за световна среща на председателите на парламенти

OFFNews 28 август 2015 в 12:21 1576 0

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще участва в Четвъртата световна конференция на председателите на парламенти, съобщават от пресцентъра на парламента.

Форумът е организиран от Интерпарламентарния съюз и ще се проведе от 31 август до 2 септември 2015 г. в централата на ООН в Ню Йорк.

В рамките на четири пленарни сесии, последвани от дискусионни форуми, участниците ще обсъждат темите „Парламентарното участие в оформянето и изпълнението на новите цели за устойчиво развитие“, „Парламентарният контрол: предизвикателства и възможности“, „Привеждане на целите за устойчиво развитие в действие“ и „Нарастващото парламентарно измерение на международното сътрудничество“.

Конференцията ще бъде официално открита в присъствието на президента на Интерпарламентарния съюз г-н Сабир Чоудхури, генералния секретар на Обединените нации Бан Ки-мун и председателя на Генералната асамблея на ООН Сам Кутеса.

Специално обръщение към участниците в срещата ще направи известният художник, хуманист и специален пратеник на ЮНЕСКО за мир и разбирателство г-н Форест Уитакър. Председателят на българския парламент ще се включи в дебата с изказване през първия ден на конференцията. Четвъртата световна конференция на председателите на парламенти ще завърши с приемането на заключителна декларация.

В Ню Йорк Цачева ще вземе участие и в Десетата среща на жените-председатели на парламенти. Форумът ще се проведе на 29 и 30 август 2015 в седалището на ООН. Председателят на българския парламент ще направи изказване в рамките на сесията: „Демокрацията: иновативни решения за повече равнопоставеност в процесите и органите за взимане на решения“.

По време на посещението си в Ню Йорк Цачева ще се срещне с националния директор на Лигата срещу поругаването Джонатан Грийнблат. Програмата включва и среща с българската общност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови