Цацаров подкрепи разделянето на ВСС на две

OFFNews 26 ноември 2014 в 22:08 2733 0

Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии – на съдиите и на прокурорите и следователите.

Това стана ясно по време на обсъждането на стратегията за съдебна реформа, представена от правосъдния министър Христо Иванов.

Възможно е съществуващото разделение на две колегии във ВСС да продължи и в Инспектората на ВСС. Инспекторатът следва да има група от инспектори, компетентни в своите проверки само по отношение на съдиите и такива, които са компетентни само по отношение на прокурорите и следователите, обясни Цацаров.

ВСС трябва да продължи да съществува като постоянно действащ орган, но трябва да се въведе пряк избор на членовете на Съвета, вместо да се избират чрез делегатски събрания, подчерта Цацаров.

Предлагаме да бъде институционализиран диалогът между съсловните организации. Съветът за партньорство не може да замести Гражданския съвет. В него трябва да участват представители на всички съсловни организации, категоричен е той.

Сред предложенията са още да се регламентира процедурата за изслушване на главния прокурор, както и да бъде премахната процедурата съдебните заседатели да изхождат от местните общински съвети, тъй като това крие опасност от непряко политическо влияние.

На обсъждането присъства и вицепремиерът по съдебните въпроси Меглена Кунева, която заяви, че осъществяването на реална съдебна реформа е от съществено значение за напредъка на България по механизма за сътрудничество с ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!