Цацаров: Има разнобой в кабинета по идеята прокуратурата да разваля сделки

OFFNews 31 март 2015 в 14:20 3105 4

Цацаров съзря разнобой в кабинета

В правителството съществува разнобой в правителството по отношение на идеята прокуратурата да може да атакува частни сделки. 

Това е мнението на главния прокурор Сотир Цацаров. Той коментира идеята на премиера Бойко Борисов, който поиска законови промени, с които прокуратурата да има правомощието да разваля сделки. 

„Не съм сигурен откъде тази инициатива ще излезе, защото виждам изключително сериозен разнобой в мненията, които съществуват по отношение на идеята в самото правителство. Виждам, че премиерът е изключително силен привърженик на това, привърженик е и финансовият министър. В същото време министърът на правосъдието съвсем ясно заяви вчера, че в дългосрочен план той не би подкрепил такава законодателна инициатива и според него посоката е намаляване или стесняване на кръга на правомощия на Прокуратурата, вместо увеличаване. При този разнобой между министър-председател и министър на правосъдието, не аз съм този, на който трябва да бъдат задавани такива въпроси”, обясни главният прокурор пред журналисти.

Той каза, че ако все пак такава инициатива съществува и бъде реализирана, тя би предоставила изключително силни правомощия на прокуратурата. "Това правомощие трябва да бъде дефинирано изключително внимателно. То трябва да се дефинира така, че да е позволено само за защита на националния интерес и в никакви други случаи. Да е дефинирано така, че да подлежи на съдебен контрол, за да можем да избегнем всякакъв риск да превърнем прокуратурата в участник, който се намесва в сделките между частно-правни субекти", каза той и нарече това "безкрайна опасност за бизнеса".

Той припомни, че прокуратурата е имала такива правомощия според Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

"Прокуратурата имаше такава възможност и тази възможност съществуваше в Гражданско-процесуалния кодекс. Тя беше възможност прокуратурата да започва определени граждански производства. В Наказателно-процесуалния кодекс това беше старият чл. 185, вече отменен, който предвиждаше прокуратурата да взима мерки за предотвратяване на престъпления", припомни Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови