Царят: "Южен поток", АЕЦ "Белене" и "Набуко" са полезни за България

ОFFNews 23 декември 2014 в 20:17 4251 14

Симеон Сакскобургготски.

Снимка Калоян Константинов

Симеон Сакскобургготски.

Мисля, че и четирите проекта - "Набуко", "Южен поток", "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене", са еднакво валидни и положителни за страната. Трябва да се договорим и разберем, заяви Симеон Сакскобургготски в ефира на БНТ.

Всички тези проекти обаче рано или късно били политизирани и затова се провалят. Според царя политизирането на "Южен поток" заради конфликта в Украйна също е възможност за спирането му, "но не можем да сме сигурни."

"Рестартирах проекта "Белене", защото го посетих и видях с какви грижи и колко са съхранявали 15 г. инженерите и хората там. И беше в изправност. Толкова пари бяха вложени, да не кажа "бяха потънали" там - към 2 милиарда лв. Беше грехота да се остави. Възможността си беше налице", каза той.

Според него в България има два големи проблема от 120 г. насам и това са липсата на единомислие и свръхполитизирането на всяко нещо, изразяващо се или в русофилия, или в русофобия.

Той подчерта, че преди всичко трябва да сме българофили и да гледаме интересите на страната си.

Бившият премиер е на мнение, че бройката на влезлите в парламента партии е следствие на общественото настроение, а съдбата на коалиционното правителство може да бъде стабилна, стига целите, за които са се договорили партньорите, да се изпълняват.

Той подчерта, че стабилността на правителството е най-важното нещо, което се отразява на чуждите инвестиции в страната, защото инвеститорите търсят стабилност и ако няма такава - бягат.

Друго важно нещо за чуждестранните фирми е впечатлението, което прави дадена държава. Ако тръгне слух, че някоя друга компания е имала проблеми със съдебната система или нещо друго - мълвата ще се разчуе сред други фирми, които ще имат едно на ум за нас. Затова трябва да се внимава с отношението към чужденците, а не да се грижим само за външната си реклама, подчерта Сакскобургготски.

Той заяви още, че навсякъде по света има корупция и че му е болно, когато фокусът пада върху България, въпреки че нивото на корупция у нас е над средното за ЕС. Затова всеки от нас трябва да гледа да изкорени корупцията от най-малкото ниво, от себе си.

Накрая Сакскобургготски сподели, че му се иска да прочете още стотици книги, но за съжаление няма времето да го направи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!