ЦИК отказа да регистрира хора на Бареков за наблюдатели

Ивайло Анев 02 септември 2014 в 12:00 10803 6

Николай Бареков

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира две сдружения на лидера на "България без цензура" Николай Бареков за участие с наблюдатели за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 5 октомври.

"Отказът на ЦИК за регистрация на едно сдружение е заради "политическа ангажираност на представляващите го". По същата причина е отхвърлен и проект за решение за регистрация на друго сдружение", това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Той коментира, че е отказана регистрация на сдружението на "План БГ", което се представлява от Николай Бареков.

В решението е записано, че наблюдателите осъществяват "независимо, обективно и безпристрастно наблюдение на изборния процес", а в случая със сдружението, чийто председател е лидерът на партия "България без цензура", е несъмнено "наличието на зависимост и обвързаност на посочените от сдружението наблюдатели с политически субект, регистриран като участник в изборите".

"Така че в момента се мъчим да се поучим от резултатите с наблюдателите в предишните предизборни кампании и ЦИК поне с тези си действия показа, че се интересува по същество дали организацията, която иска да наблюдава изборите, се кани да прави това безпристрастно, свободно от политически предпочитания и подготвяйки хората да изпълняват това", обясни пред БНР Цветозар Томов.

Има медии, които не са спазили ангажимента си да публикуват тарифите си за платени изяви в предизборната кампания. Вероятно ЦИК ще разгледа този въпрос, съобщи още говорителят на ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови