Христо Иванов да подаде оставка? БСП само си приказват

Симона Костадинова 28 май 2015 в 15:05 2131 1

Искането на БСП правосъдният министър Христо Иванов да подаде оставка заради днешното закрито гласуване на първо четене на Споразумението между България и Международния наказателен съд за релокация на наша територия на свидетели на Съда е необосновано.

Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на правната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

"Това е абсолютно несериозно, необосновано. Това са приказки", коментира той исканата оставка. 

Кирилов обясни, че не може да каже дали гледането на споразумението на второ четене може да бъде открито. Според него съдържанието на документа "условно казано е класифицирана информация" и имало основание заседанието отново да е при закрити врата.

"Има си строго определени отговори, които могат да декласифицират информация, те са определи в Закона за защита на класифицираната информация", коментира той.

На въпрос защо се налага документът да бъде засекретен при положение, че в него няма конкретни данни за защитените свидетели и че, според БСП, в доклада не е записано изрично, че трябва да се гласува при закрити врата, Кирилов отговори:

"Това не е споразумение на Народното събрание. Това е споразумение на правителството. Редно е да се приложат изискванията и стандартът, които Международният съд изисква и налага."

Подобни споразумения били подписвани по същия начин и в много други държави. В конкретния случай над 14 държави били ратифицирали същото споразумение и и там то било секретно.

Кирилов обясни, че в споразумението не ставало дума за престъпници, а за защитени свидетели. Журналисти му обърнаха внимание, че и защитените свидетели могат да са престъпници, а той отговори само с думите: "Те са защитени свидетели".

На въпрос кой ще поема разноските на въпросните защитени свидетели, той заяви, че те са за сметки на Международния съд.

"Ако по някакво изключение се наложи приемащата страна да поеме някакви разноски има изрично правило, че в този случай те винаги се договарят отделно. По тази причина и към това споразумение, което има рамков характер, няма и финансова обосновка", обясни

Според БСП обаче Международния съд ще поема само разноските за пътуването на защитените свидетели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови