Христо Иванов: Някои искат само да се снимат със съдебната реформа

OFFNews 17 април 2015 в 22:08 4547 9

Независим съд и ефективна прокуратура. Това е основната идея на съдебната реформа. За съжаление някои искат само да се снимат с реформата, заяви правосъдният министър Христо Иванов пред БНТ.

"Пакетът от реформи, който предложихме с премиера, няма да постигне всичко. Няма да лъжем хората. Тази промяна обаче е фундаментална. Моята молба е да не се занимаваме с въпроса за сегашния персонален състав на ВСС. Нека да избегнем едните да изглеждат така все едно много искат да сложат свои хора там, а другите да изглеждат все едно вече имат свои хора там и ги пазят. Темата не е как да имаме друг състав на Висшия съдебен съвет. Темата е как да имаме различен по функционирането си, по устройството си съвет, който да дава други резултати. Целта е да сменим системата. Никой не иска да сменя Висшия съдебен съвет", каза Иванов.

"Важно е да променим Конституцията. Аз съм убеден, че Сотир Цацаров е наясно, че трябва да има реформа. Двамата нямаме никакви договорки. Трябва да оставим това конспиративно мислене. Трябва да направим сериозен конституционен дебат. Сега имаме тази възможност и политически, и обществено. Всичко друго е дребнотемие. Трябва да гледаме съществените проблеми и да си вършим работата. Чух какво са казали от БСП днес. Трябва да проведем дебати и разговори. Важно е да променим Конституцията, поне в частта й за съдебната система", добави още министърът.

"Запазваме фокуса си върху това да направим цялата прокуратура реформирана и модерна. Това е малко по-дългосрочна задача, не толкова увлекателна политически, но е доста по-амбициозна, отколкото изглежда на пръв поглед", отбеляза Христо Иванов.

Той коментира и казуса с Румяна Ченалова:

"Трябва да оставим съдът да си свърши работата. Големият въпрос е дали наистина е имало проблеми в съда, в прокуратурата, в следствието. Всичко друго ще е поредната PR акция и показен арест"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!