Финансовият министър ще решава кой да пътува в бизнес класа

OFFNews 01 юли 2015 в 13:01 3324 4

Длъжностни лица от държавната администрация ще могат да пътуват с билет бизнес класа на самолетите при продължителност на полета повече от 5 часа, след изричното разрешение на министъра на финансите. Това предвижда направеното допълнение на Наредбата за служебните командировки и специализации.

Даването на разрешение от финансовия министър е своеобразна гаранция за спазване на принципа на целесъобразност при разходването на средства от бюджетите на съответните ведомства, съобщават от пресцентъна на Министерски съвет.

Наред с това ползването на бизнес класа е съобразено със съществуващата възможност за промяна на датите на пътуване за самолетните билети, за промяна в маршрута и най-вече с възможността за възстановяване на платените средства за самолетните билети при отказване на пътуването. Отчетена е и тенденцията за спадане на цените на самолетни билети в бизнес класата с оглед съществуващата конкуренция между авиокомпаниите на пазара.

В края на май правителството направи промени в наредбата, които позволяват по-широк кръг служители на администрацията да летят с бизнес класа. В поправките е записано, че тази привилегия ще имат чиновниците, "изпълняващи важни задачи".

Правителството разшири и кръга от хората, за които не важат ограниченията за цената на нощувката. Такива вече са и правителствените съагенти и процесуалните представители на държавата, осъществяващи нейната защита пред Съда на Европейския съюз, пред Европейския съд по правата на човека и пред международен арбитраж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови