"Управляващите бламираха народа"

ОFFNews 31 юли 2015 в 22:13 3349 10

Росен Плевнелиев.

Президентът на България Росен Плевнелиев заяви, че парламентът не го е бламирал при избора да отпаднат 2 от въпросите за предстоящия на 25 октомври референдум, а е бламирал народа, всичките 570 хиляди души, които са се подписали под трите въпроса, заяви той пред БНТ.

Според него вотът на НС е бил странен, но въпреки това президентът е излязъл по-силен от него. 

Той добави, че се търси решение, а не виновни, тъй като в момента доверието във властта и държавните органи е критично ниско. Отговор на част от критиките може да бъде мажоритарното гласуване, като Плевнелиев призова партиите, които са обещали в предизборната си кампания подкрепа за мажоритарния вот, да дадат обяснение за действията си сега.

Президентът смята, че електронното гласуване е нещо изключително важно, което освен всичко друго ще даде шанс на българите в чужбина да гласуват, нещо, което сега правят едва 10% от тях. Той изрази скептицизъм, че милиони българи пазаруват и се разплащат електронно, но няма да са способни и да гласуват така.

Плевнелиев не дава персонални оценки относно личностите на кандидатите за омбудсман, но споделя, че при избора си депутатите е можело да издигнат кандидатури, които да не са толкова партийно оцветени.

Накрая той смята, че двете избрани от него временни правителства са си свършили задачите и действията им след мандата им - не са негова работа. Коментарът му дойде във връзка със смяната на позицията на Георги Близнашки срещу съдебната реформа на Христо Иванов и заемането на длъжността на съветник на ДПС.

Плевнелиев недоумява, как когато Христо Иванов е изготвял съдебната реформа в служебното правителство под погледа на Близнашки, който тогава я е подкрепял, а сега е срещу нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!