Уволниха шефа на ИАРА след разследване на OFFNews

Александра Маркарян 20 август 2014 в 16:37 12043 23

Майдън Сакаджиев
Майдън Сакаджиев

Министърът на земеделието Васил Грудев уволни изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Майдън Сакаджиев. Новият изпълнителен директор е свързаният с ГЕРБ Янчо Янев. 

Уволнението идва след серия публикации на OFFNews за скандални уволнения и нарушения, блокиращи работата на агенцията при управлението на Сакаджиев (ДПС). Разследването ни бе продължено и от Нова телевизия, пред която служители разказаха как в Агенцията дори са били принуждавани да стават членове на ДПС по заповед на изпълнителния директор. Служител разказа, че е бил забранен достъпът до сайтове, които са публикували информация за нарушенията в ИАРА.

От прессъобщението на МЗХ става ясно, че уволнението е било съгласувано със служебния премиер Георги Близнашки.

Официалните причини за отстраняването на Сакаджиев са свързани със "системно неизпълнение на задължения от страна на Агенцията, в предвидените за това срокове, по Регламент (ЕО) № 1224/2009 на Съвета за създаване на система за контрол на Общността за гарантиране на спазването на правилата на общата политика в областта на рибарството".

"Поради забавянето срещу Република България е стартирана наказателна процедура от страна на Европейската комисия, която към момента се намира в досъдебна фаза. Получени са били и редица писма от страна на Европейската комисия за недоброто функциониране на ИАРА, като одитът на дейността на Агенцията, извършен от страна на МЗХ, е потвърдил тези констатации", се казва още в прессъобщението на МЗХ. 


Янчо Янев е роден през 1969 г. в гр. Несебър.

Янев е магистърс по „Публична администрация“ от Университета за национално и световно стопанство - София.

От 2009 г. работи в ИАРА. Последната заемана от него длъжност е началник отдел „Регионален център за рибарство и контрол „Югоизточна България“, в които се включват центровете Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен.

Владее немски и руски език.

Янчо Янев е кадър на ГЕРБ. Когато оглавява териториалното звено на ИАРА в Бургас през 2009 година той е член на общинското ръководство на ГЕРБ в Несебър.

Янев е оглавявал управление „Общински гори, земеделие и селско стопанство“ към община Несебър.

Бил е и зам.-кмет на Несебър по европейските фондове в периода 2003-2007 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!