Уволнен служител осъди ИАРА

Александра Маркарян 14 август 2014 в 17:32 8396 3

Уволненият от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури младши експерт Радослава Митрова осъди Агенцията на първа инстанция пред Административен съд - София-град.

Радослава е уволнена със заповед на изпълнителния директор Майдън Сакаджиев (ДПС) от 20 март 2014 г., след като отказва да бъде прехвърлена в друг отдел на Агенцията.

Казват й: "Или се местиш, или те уволняваме". Радослава отказва и докато слиза на долния етаж, където е стаята й, картата и за достъп до сградата е спряна - тя не може нито да влезе, нито да излезе, спряна е картата й за телефон, а в стаята си тя заварва хора, които изнасят компютъра. Отказват й заповедта,  с която я освобождават. Няколко дни по-късно, когато Радослава отново отива в ИАРА, охраната първо я пуска в сградата, а след това я гони с викове, със заплахи за полиция и размахвайки белезници.

Радослава получава заповедта доста по-късно.

В нея е записано, че основанието за прекратяването на служебното й правоотношение е чл. 107а от Закона за държавния служител. Той дава възможност органът по назначаването да предложи на държавния служител прекратяване на служебното правоотношение срещу обезщетение в размер до 6 основни заплати. Ако служителят не се произнесе писмено по предложението в 7-дневен срок, се смята, че то не е прието, пише в закона.

Радослава Митрова, която никога не е получавала подобно писмено предложение за прекратяване на договора срещу обезщетение, обжалва заповедта. Именно липсата на писмено предложение и на писмен отговор от Митрова е причината съдът да отмени заповедта на Сакаджиев, като констатира съществено нарушение на административноправните правила.

Решението на Административен съд - София-град за отмяна на заповедта е взето на 21 юли 2014 г.

Съдия Юлия Раева присъжда още ИАРА да плати и разноските по делото - 500 лева адвокатски хонорар.

Агенцията е обжалвала решението пред Върховния административен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!