"Увеличаваме бюджета за отбрана догодина, но няма милиард за самолети"

Симона Костадинова 02 октомври 2015 в 12:39 2770 3

"Ако попитаме хората дали някои социални проблеми трябва да се решат или да се купят нови изтребители, аз не знам кой ще е правилният отговор".

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в Народното събрание.

Горанов уточни, че независимо дали нови самолети са на изплащане или не, става дума за непосилни суми за бюджета. 

„Не съм сигурен, че ще успеем да решим казуса с изтребителите по начина, който се представя като стратегия за осигуряване на над милиард за чисто нови изтребители. Знаете, че сме в много напреднал етап на споразумение за ремонт на съществуващата техника”, обясни финансовият министър. 

Той каза, че ако се стигне до споразумение за ремонт, то планът е догодина да се отпуснат обещаните от премиера Борисов 80 милиона лева.

Финансовият министър каза още, че догодина военният бюджет ще бъде увеличен, защото имаме ангажимент към НАТО. 

„Не е сигурно дали ще можем да постигнем това, което се иска от нашите партньори, но посоката ще е такава. Това е дебат за бюджет, който тепърва предстои. Според мен ще е повече от сега, но 1,35% може и да не стигне”, добави той.

Горанов каза още, че вече се водят разговори между партиите в управляващата коалиция по бюджет 2016. Досега консултации водени с Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Той отказа да даде повече подробности. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!