Тонът на „Визия“-та смекчен, ангажиментът за повече военни разходи остава

Юлиан Христов 01 септември 2014 в 14:38 5170 8

Велизар Шаламанов

Снимка Министерство на отбраната

Тонът на редактирания вариант на "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана" е смекчен и съобразен с критиките на премиера Георги Близнашки, научи OFFNews от източници в Министерството на отбраната.

Днес се проведе заседание на Съвета по сигурността при Министерски съвет, на което е обсъден новият вариант на стратегическия документ. Той трябва да представи позицията на страната ни по отношение конфликта в Украйна и заплахите, които произтичат от него и политиката на Русия.

Стратегията срещна критиките на премиера Георги Близнашки именно заради констатациите в нея за рисковете за сигурността, породени от руската политика. В същото време президентът Росен Плевнелиев приветства документа, като посочи, че той е съобразен с позицията на НАТО.

Въпреки че "Визия"-та е била одобрена на Съвета за сигурност, за окончателния ѝ вариант думата има правителството. Очаква се още на следващото заседание на Министерски съвет в сряда да бъде одобрена позиция на страната ни по кризата в Украйна, тъй като на 4 и 5 септември трябва да бъде представена на срещата на върха на НАТО в Уелс.

Пред журналисти по-късно през деня военният министър Велизар Шаламанов каза, че работна група продължава да прави корекции по документа. "Документът е работен и той ще бъде оформен като брошура за ползване от делегацията за срещата на върха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември. На негова основа ще бъде разработена Национална програма „България в НАТО 2020 и Европейска отбрана 2020“, която ще бъде приета от Министерския съвет", каза военният министър. По думите му документът ще бъде подложен на обществена дискусия. Текстовете били така редактирани, че да има по-малко разминаване в интерпретациите. Това обаче щяло се случи след срещата в Уелс.

Шаламанов не отговори дали частта за Русия е отпаднала и обеща документът да бъде качен на сайта на Министерството на отбраната.

Според информация на OFFNews обаче има нагласи той да получи частично или определено ниско ниво на секретност и да не бъде оповестен изцяло.

В документа остават ангажиментите, които страната ни ще поеме пред НАТО за постепенно повишаване на парите за отбрана. Според документа до 2015 година разходите за армията ни трябва да достигнат 1.5% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Подобен размер на разходите за отбрана беше заложен в Бялата книга на отбраната с времеви хоризонт преди 2015 г. В този документ, изготвен от екипа на министър Аню Ангелов, се предвиждаше до 2014 г. разходите да са не по-малки от 1.5%, с което издръжката на един военнослужещ трябваше да нарасне от 29 000 лв. на 43 600 лв. заедно с по-добро въоръжение, екипировка и оборудване.

Въпреки препоръките обаче в последните 4 години разходите за отбрана варират около 1.2 и 1.3%.

Според новия стратегически документ, изготвен от екипа на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, страната ни се ангажира да увеличи разходите до 2020 г. на 2.0% от БВП. Този ангажимент идва след призива на президента на САЩ Барак Обама държавите членки на НАТО, а и на Евросъюза да повишат бойните си способности.

Според Шаламанов от 2003 г. до сега за модернизация в армията са дадени 1.8 млрд. лв., като само 1.4 млрд. лв. са дадени за Военновъздушните сили и 100 милиона за комуникационно-информационни системи. Стратегията предвижда за следващите шест години подобни средства да се изразходват ефективно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови