Таня Андреева: Преди се говореше за оставка, днес му казват реформа

OFFNews 17 април 2015 в 18:07 1535 8

"Когато ние говорехме, че може да се стигне до листа на чакащите, ако не вземем мерки да контролираме бюджета на касата, тогава се говореше за оставка, днес това се нарича реформа", заяви бившата министърка на здравеопазването Таня Андреева пред bTV.

Д-р Андреева, която беше министър в правителството на Пламен Орешарски, каза още, че има силен страх у политиците здравната реформа да се случи.

"Страхуват се и различни лобита, които са пуснали пипалата си в системата на здравеопазването - фармацевтичната индустрията, някои пациентски организации, които са преди всичко лобисти, а не хора, които защитават интереса на пациентите.", добави тя.

"Не мога да кажа, че се усеща подобряване във функционирането на системата. Трябва да се работи сериозно върху националната здравна карта. Засега чуваме само намерения. Очаквам да видя ясни действия", каза още Андреева.

Тя коментира и твърдението на Петър Москов, че ще бъдат премахнати направленията за лекари специалисти:

"Факт е, че още не се е случило, може би няма и да се случи. По същия начин както се говореше за полицай във всяка линейка, който да влиза в ромските махали. Това не е работа на здравния министър, нека той не е нещо извън системата. До здравния министър трябва редом да застане вътрешният министър. Всеки един министър, повечето всъщност, има отношение за това, което се случва в здравната система", заяви политикът от ПГ на "БСП Лява България".

Таня Андреева бе категорична, че "в здравеопазването не трябва да има двоен аршин. Трябва да има един път, който да е ясен и да доведе до успех. Това трябва да е пътят на подкрепа и приемственост."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!