"С референдуми дългове не се плащат"

ОFFNews 01 юли 2015 в 17:11 2201 16

Снимка БГНЕС

Даниел Митов.

"Банките с гръцко участие са практически българки и функционират по правилата на нашата банкова система. Принудени са да поддържат висока ликвидност и са под надзора на БНБ. Там опасения не бива да съществуват. От друга страна, големите гръцки инвестиции, които бяха направени през годините, вече са със сменени собственици", заяви Даниел Митов, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че износът ни за Гърция е наясно от години с положението в страната и се надява да няма драматични сценарии, като подчерта, че българските граждани, пътуващи към южната ни съседка са предупредени да бъдат подготвени.

"Дълбоко убеден съм, че такъв сценарий за излизане на Гърция от еврозоната и ЕС е невъзможен. От това, което чуваме от официалните гръцки представители - никой не иска да излиза от еврозоната, камо ли от ЕС. Няма и правна процедура за излизане от ЕС. Гръцките граждани нееднозначно са изразили волята си за оставане в еврозоната и подкрепата си за ЕС", обясни Митов. 

Министърът каза, че дългове с референдуми не се плащат и правителството на Ципрас трябва да понесе отговорност.

"Както знаетер ситуацията в Гърция е много динамична. Във всеки един момент се менят събитията. Следим ги, надяваме се, че ще стигнем до споразумение, което да позволи на Гърция да се справи с дълга. Гърция ни е съсед и добър приятел и ние естествено се надяваме стабилността да се запази", обясни Митов. По думите му, прекалено дълго са продължили преговорите, за да можем да си позволим да продължаваме по същия начин. Всички вече са уморени. Каквито предложение е имало, те са били отправени. В крайна сметка трябва да се вземе решение", смята Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!