Сърница пак скара депутати, Цветанов няма да се извини на ДПС за "гяур"

Ивайло Анев 25 март 2015 в 11:05 6864 33

Снимка БГНЕС

Макар и вече минали, изборите в Сърница, които завършиха с победа за ДПС, отново се прехвърлиха в парламента и за пореден път скараха депутатите.

От името на ДПС Мустафа Карадайъ повтори възмущението на партията си от клеветата на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че депесари наричали "гяур" опонента на техния кандидат Мустафа Аликанов по време на предизборната битка за общината.

"Г-н Цветанов, Вие изрекохте една клевета, която няма как да простим, нима допускате, че Мустафа ще нарече Мустафа друговерец?

Още вчера председателят на движението Лютви Местан призова за извинение Цветанов и предупреди, че ако това не се случи, ще предприемат и други действия.

"Думата, която използвахте, е толкова грозна, че нито аз, нито който и да е друг депесар, не би я изрекъл. Все още имате шанс да поднесете извинения", обърна се Карадайъ към Цветанов. И предупреди, че в противен случай ще се наложи Цветанов да докаже клеветническото си твърдение пред българския съд, а може и пред европейския съд.

Цветан Цветанов излезе на трибуната и потвърди, че е казал "това, което му е предадено от структурите на ГЕРБ в Сърница" в последния ден на предизборната кампания преди вота на 15 март, но не се извини. Той добави, че след срещата на ГЕРБ с избиратели е имало сбирка и на ДПС и гласоподаватели се обадили на ГЕРБ за изречените думи от ДПС по адрес на Аликанов.

В спора се намеси лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

"Мога ли да ви попитам защо след приключване на изборния ден и след зарята виеше тоя от минарето на неразбираем език? Има ли разделение между религията и политиката", провикна се от трибуната националистът.

"Не може да ни говорите на развален български език и да ни поучавате на европейска демокрация. Вие ли ще говорите за прогрес и европейски ценности?", каза Симеонов и отчете, че отделянето на Сърница като самостоятелна община било абсолютно ненужно "стратегическо мероприятие" на ДПС.

Лидерът на ПФ намекна, че скоро тя няма да бъде повече община. И обвини ДПС, че печели с материални стимули изборите. "За каква магия, за какви идеали им говорите, когато печелите само с купуване на гласове и армагани", подвикна Симеонов.

Лидерът на НФСБ показа един от "армаганите" - стенен часовник с логото на ДПС, чийто секундарник върви назад.

"Откакто спечелихте изборите, времето в Сърница върви назад", заключи той.

Часовникът с логотo на ДПС, който върви назад. Снимка: Ивайло Анев

Репликите му с часовника провокираха Алиосман Имамов от ДПС да напусне зам.-председателското си място и да предупреди от трибуната Симеонов да не подценява помаците. Той протестира, че е обидил мюсюлмански духовник и това било все едно някой да заяви, че свещеникът в църквата вие.

"Не ходжата, а вие виете, защото не сте част от цивилизацията", възмути се Имамов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!