Съкращават администрация в затворите с 10%

OFFNews 27 януари 2015 в 13:11 3464 0

Съкращават администрация в затворите с 10%

Снимка Никола Ончев

Служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство ще бъдат съкратени с 10%.

Това стана ясно след срещата на синдикатите на служителите в затворите със зам. правосъдния министър Андрей Янкулов.

Министерството обаче ще направи опит служителите в затворите да бъдат засегнати минимално. Ще бъде направен опит да бъде съкратена предимно администрация, като ще бъдат обединени и отделни структури. Очаква се до края на месеца да има окончателен вариант за структурата на двете дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Охрана". 

"Това, което е заложено като насока, е минимално да бъдат засегнати служителите, които работят на терен", каза на брифинг заместник-министърът.

Той допълни, че нощният труд и времето на разположение на служителите ще бъдат начислявани и плащани от февруари месец тази година. 

Зам.-министърът каза, че проверка е установила пропуски в работата на ръководството на поправителния дом в община Бойчиновци.

"Стремим се да опитмизираме капацитета на базата в Бойчиновци. Тя има капацитет за 400 лишени от свобода, а към момента са заети 60", обясни Янкулов. По думите му общежитието трябва да бъде оптимизирано, така че капацитетът му да бъде използван по-добре.
Той уточни, че конкретният повод за проверката в дома е препоръка в последния доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията за цялостния начин, по който функционира домът. 

"Докладът е получен от юли месец и тези действия е трябвало да бъдат предприети още тогава, но не са. Макар и със закъснение, те са приети. След проверка беше установено, че има пропуски при ръководството на управление на поправителния дом в община Бойчиновци и на базата на това сме предложили установяване на дисциплинарно производство срещу началника на дома'', допълни Янкулов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови