Съдия Румяна Ченалова на свобода срещу 8000 лева

17 април 2015 в 01:32 7633 12

Снимка БГНЕС

Съдия Румяна Ченалова бе освободена от ареста срещу парична гаранция от 8000 лева.

СГС прецени, че случаят не отговаря на изискванията за тежко умишлено престъпление и няма опасност магистратът да се укрие или да въздейства на по-нататъшния ход на процеса и затова постанови една от най-леките мерки за неотклонение.

Съдът взе под внимание дългите опити на разследващите да я привлекат като обвиняема и наложи гаранция. За първото обвинение няма достатъчно доказателства, прецени съдия Веселина Ставрева. Тя беше осмият съдия, който пое делото, след като 7 други си направиха отвод.

Прокуратурата още в началото на процеса приложи към искането за оставянето й в ареста и данни, че срещу нея се водят още две други досъдебни производства.

Съдия Ченалова опонира, че производства се образуват на всеки и това е стил на работа на държавното обвинение и че днес могат да бъдат образувани още 10. "Обаче не пише за какво, кога, срещу кого", попита тя.

"За мен се чуваше какво ли не - съдията на Първанов, съдията на Цветанов, съдията на Делян Пеевски. Е, ама никой не ми помогна. Ако имах такива връзки, нямаше да съм в ареста", отсече отстранената съдийка.

Пред своите колеги тя се извини, че е емоционална и специално предупреди съдийката по делото, че вече на всеки съдия, ако си върши работата, може да му се случи същото.

Съдийката не приема, че е извършила престъпление, нанасяйки постфактум промени в протокол от дело между "ОЕТ - Обединени Енергийни Търговци" срещу държавната НЕК.

Делото срещу нея досега е 19 тома. То включва и свидетелски показания, че Ченалова е трябвало да получи 500 000 лв. за услугата от ОЕТ и че е имало схема парите да бъдат преведени на сметка на брат й в Бразилия. Съдия Ченалова определи всичко това като абсурдно. Защитата й на няколко пъти изтъкна, че въпросното дело още не е решено, макар че тя вече не е на работа в съда и това било аргумент, че няма как да му е повлияла.

Румяна Ченалова пристигна в съдебната зала, криейки под яке окованите си в белезници ръце. Тя бе докарана до Съдебната палата под конвой.

Припомняме, че искането за постоянен арест на съдия Румяна Ченалова беше внесено още преди два дни след като юристката беше обявена за общодържавно издирване. Малко след това тя се предаде на властите и беше задържана за 72 часа в ареста на Националната следствена служба.

"С представените доказателства държавното обвинение срина и малкото си останал авторитет", обяви в пледоарията си защитникът на подсъдимата Ченалова адвокат Митов. В съдебната зала юристът обясни, че в представените доказателства от 19 тома има един, който е излишен, тъй като прокуратурата е провела разследване в Стара Загора за всички действия на подсъдимата. Адвокатът постави и риторичния въпрос: от кога прокуратурата следи кой при какъв лекар е ходил. Лекарят извършил прегледа й уточнил, че психичните проблеми, които има тя в момента не пречат на явяването й пред следствените органи. Адвокат Митов посочи още като грешка на прокуратурата това, че след като са отишли в следствието са чакали повече от 2 часа, за да бъде повдигнато обвинение на Ченалова. Адвокатът е подал жалба за неправомерното й задържане за срок от 72 часа.

Съдията е привлечена като обвиняема за длъжностно и документно престъпление по досъдебно производство, открито в края на февруари 2015 г.

Разследването срещу Ченалова съвпада с периода, в който Висшият съдебен съвет я отстрани временно от длъжност заради дисциплинарните производства след скандала "Белведере".

Делото е по искова молба на "ОЕТ - Обединени енергийни търговци" ООД срещу Националната електрическа компания от 2013 г.

Според постановлението за привличане на Ченалова като обвиняема, се твърди, че тя е допускала поправки в протоколите от дела, включително на ОЕТ. Казусът присъства и в доклада от проверката на Софийския градски съд, извършена от ВСС.

Второто обвинение - за документно престъпление пък е за това, че на същата дата - 22 април 2014 г. в качеството си на съдия от СГС по същото производство е "съставила официален документ - протокол от проведено открито съдебно заседание, в който удостоверила неверни изявления, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези изявления".

След като безпрецедентно бе обявена за общодържавно издирване във вторник, още същата вечер тя сама се яви пред органите на реда. Нещо което днес тя и адвокатите й изтъкнаха като безукорно процесуално поведение. Наблюдаващият прокурор по делото срещу Румяна Ченалова е Даниел Шостак, а постановлението, с което тя бе задържана е подписано от Шостак и от прокурор Клементина Паличева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!