Стефан Шопов: Депутатите наполовина, а съдиите да се избират мажоритарно

Нели Чолашка 09 май 2013 в 20:06 4341 0

Стефан Шопов

 

Един от най-големите форуми - OFFRoad-Bulgaria.com, който е част от OFFMedia, даде възможност на тези свои редовни участници, които ще се кандидатират за депутати, да представят визията си в специална дискусия с другите участници във форума.

Въпреки че броят на Форума, които са се кандидатирали в листите на най-различни партии, е много по-голям, само двама се престрашиха да си го признаят.

Това бяха Стефан Шопов - водач на листа на партия "Кауза България" в Пазарджик и Венцислав Лаков - водач на листите на "Атака" в Ловеч и Враца.

Г-н Шопов, "Кауза България" е нова партия. Около каква идея беше сформирана?

Листите на "Кауза България" са от хора от движение ДНЕС, а гражданско движение ДНЕС е основано 2009 г. Сред учредителите са известни артисти, като Янка Рупкина, Йордан Караджов и Влади Ампов-Графа. Целите на движението са свързани основно с предоставяне на безплатни юридически услуги на хора, чиито интереси са нарушени от страна на монополите в държавата. Активистите на движението, какъвто съм и аз, оказват безплатна помощ на граждани, които са потърсили помощ в офисите в страната. Имаме 30 офиса в страната. 

През март координаторите на движението в София изпратиха до почти всички партии молба да предоставят места в листите си на граждански представители от движението. Партия "Кауза България предостави 100% от листата си. Представители на самата партия не участват в изборите .

Тоест те са ви предоставили партията си, за да може движение ДНЕС да участва в изборите.

Точно така. Съгласно Изборния кодекс, след промените от 2007 г., е забранено граждански сдружения да извършват партийна дейност. По тази причина на избори може да се участва с партия. Партията "Кауза България" е създадена през 2011 г. Тя е пловдивска партия, участвала е на местните избори в Пловдив 2011 г. и има двама представители в общинския съвет в Пловдив. 

Какви са основните тези в предизборната ви програма?

На страницата на движение ДНЕС е публикувана програмата, която е под формата на отворено писмо, изпратено до партиите. Едно от основните искания е намаляване броя на народните представители наполовина (от 240 на 120) и да се спре субсидирането на партиите. Партиите не трябва да получават субсидии от държавата, тъй като не са производствени единици и затова не е нужно да бъдат подпомагани. Те могат да бъдат финансирани от техните членове, ръководители и т.н. Сред основните ни цели е и децентрализирано управление на икономиката - образуване на естествени монополи няма да бъде допускано. Разпределянето на съвместно създаваните блага ще става около няколко различни центъра.

Във форума OFFRoad-Bulgaria са Ви задавали основно въпроси за борбата с корупцията. Как смятате да се борите с корупцията?

Визията на нашето ръководство за борба с корупцията е към ротация и пряк избор на представители на местните органи на властта, в силовите структура и в правосъдната система. Гражданите трябва да имат право да избират, както директорите на регионалните дирекции на полицията, така и районните прокурори и съдиите в съответната област, за да са наясно с техните морално-етични качества, а не те да бъдат назначавани от Висшия съдебен съвет (ВСС). Ние настояваме за мажоритарен избор на съдии. 

Другата възможност, която искаме да дадем на гражданите, е да използват инструментът императивен мандат. Императивният мандат е инструмент на пряката демокрация, който позволява на гражданите да отзовават своите избраници преди изтичането на мандата им. Ако даден представител, избран от гражданите, не си върши работата, действията му влизат в противоречие с поетите ангажименти или по някакъв начин нарушава законодателствтото, трябва да има инструмент, който да позволи отзоваването му. Този инструмент се нарича императивен мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови