Станишев: Сделка между ДПС и ГЕРБ свали правителството на Орешарски

Според Станишев Борисов трябва да е политик на годината

OFFNews 20 декември 2014 в 17:42 6303 11

ДПС свали правителството на Пламен Орешарски и мисля, че това беше сделка с ГЕРБ. Това заяви пред Дарик лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Премиерът Бойко Борисов трябва да е политик на годината. Той постигна своите политически цели и е министър-председател за втори път, което е безпрецедентно за България

Сегашното правителство е противоестествено. Партии, които са обявяват категорично за проевропейски, са заедно с коалиция, която преминава всякакви граници на европейско мислене. Дори преди няколко дни в парламента Валери Симеонов направи едно буквално расистко изказване. Това е част от управляващото мнозинство. Това, че спорните пенсионни промени бяха приети с гласовете на ДПС и ГЕРБ, е доказателство, че няма истинска обща основа в управляващите за това какво трябва да се прави в страната, коментира Станишев.

Искам да попитам къде са "Ранобудните". Миналата година протестираха срещу Атака, питаха за златния пръст на Волен Сидеров. Ами златния пръст на Валери Симеонов? Не пръст, а имат споразумение с управляващите. Те са част от управлението. Да не говорим за странната сделка на една партия, която претендира да е лявоцентристка, а всъщност управлява в дясна политика, подчерта бившият лидер на БСП.

Станишев обясни, че има много причини, поради които БСП са загубили изборите, като сред тях е и оставката на кабинета на Пламен Орешарски, която е отслабила позициите на партията.

БСП загуби изборите, защото една година се опитвахме да правим почти невъзможното, въпреки че се свърши много работа от това, което обещахме за изборите през 2013 година. Опитахме се да правим правителство без мнозинство, което в българските условия и при конфронтационната и агресивна опозиция се оказа неработещокоментира Станишев.

"След управлението на ГЕРБ, което беше много силово, репресивно в много отношения и към бизнеса, и към хората, и към свободата, нашата формула беше на програмно правителство, с ясна програма, немалка част от нея се изпълняваше, но това създаде и дефицити и деформации. Защото постепенно нашият партньор изземаше все повече власт, все повече позиции в управлението и след европейските избори ние като партия поставихме въпроса, че тези деформации трябва да бъдат коригирани и да има политическо споразумение, много по-ясно разпределящо правилата и отговорностите, ако искаме де вървим напред, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!