Станишев: ПЕС наложи инвестициите вместо рестрикциите

Нели Чолашка, Брюксел 26 март 2015 в 15:18 1324 5

Снимка stanishev.eu

Сергей Станишев

„ПЕС се пребори да върне темата за инвестиционната политика. Политиката на рестрикции и най-вече на рязане на социални разходи се провали“.

Това обяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев на конференция на европейските социалисти „Справедлив растеж“ в Брюксел.

На форума бяха поканени и участваха експерти от САЩ и Япония, за да кажат те как са се справяли в периоди на криза – техните успехи и неуспехи.

По думите на Станишев политиката на рестрикции, наложена от десните в Европа, е нанесла тежки щети на всички европейски държави и най-лошото е, че не е извела Европа от икономическата криза.

На конференцията на ПЕС всички лектори говориха основно за солидарност – по-справедливо разпределение и на благата, и на тежестите, по-справедливо данъчно облагане.

На въпроса докога Европа ще прави отстъпки за Гърция Станишев даде за пример казаното от експерта от САЩ, че причината Щатите да се справят по-добре с преодоляването на кризата е, че през всички години, независимо от различията между щатите, са се възприемали като едно общество.

Според Станишев ЕС трябва да се справи с гръцката криза като уважава демократичните принципи и гласа на гръцките граждани и като се спазват европейските правила, чрез които да се постигне взаимно приемливо решение.

Не е важно колко ти е дългът, а дали можеш да го плащаш, уточни лидерът на ПЕС.

Според него никоя страна няма да може сама да излезе от кризата и затова е нужда солидарност. Той даде пример с най-мощната икономика – Германия, която би закъсала, ако няма на кого да продава продукцията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови