Станишев: Време е БСП да започне национална подписка срещу заема от 16 млрд.

Ива Оприкова 21 март 2015 в 19:21 5294 17

Снимка пресцентър БСП

БСП да стане инициатор на национална подписка срещу решението за взимане на външен дълг от 16 млрд. Това предложи на съпартийците си лидерът на ПЕС Сергей Станишев на семинар във Варна, проведен под патронажа на ПЕС. 

"Сега е наш ред да задаваме въпроси. Този път няма да питаме КОЙ? А защо? И за колко се продадохте? Всички бяхме свидетели на цирка в парламента, когато се взе това решение. „За“ гласуваха 159 депутати. Интересно кого представляват те? Избирателите на Реформаторския блок, които очакваха реформи и орязване на разходи? Или пък тези на АБВ, които до последно не разбраха за какво гласуват всъщност? - посочи Станишев. 

Местните избори бяха основна тема на семинара във Варна, събрал активистите на БСП от Североизточна България на обучение. На форума присъстваха и евродепутатите, избрани с листата на БСП, както и народни представители от 43-то НС.

Станишев призна, че предстоящият вот е от изключителна важност и особено труден:

"Тези избори са последната преграда пред ГЕРБ за пълното овладяване на властта и бетониране на статуквото. Имаме потенциал - и експертен, и политически, да се противопоставим."

ГЕРБ ще демонстрира, че е добре смазана изборна машина, разполагаща с цялата администрация и финансов ресурс, която упражнява натиск върху хората и цели корпоративен вот, за да си гарантира победа. БСП може да се представи достойно на предстоящите избори със същностна, силна, политическа битка с нашия политически опонент – ГЕРБ. И управляващите всеки ден дават възможност за това. БСП трябва да е с ясно послание в кампанията и да застане зад интересите на хората, подчерта Станишев.

Когато имаш какво да кажеш, винаги има кой да те последва, каза още лидерът на ПЕС.

На конгреса на 5 април се надявам да започнем нов, ляв разказ за България. Да дадем съдържателни разлики какви са левите и десните кметове, призова социалистите Станишев.

По думите му в БСП се водят понякога „унищожителни спорове дали да бъде партийна кандидатура даден кандидат".

Това за мен е фалшив, схоластичен спор. Партията не е дискусионен клуб, трябва да провежда и реализира политики, заяви още той.

Станишев призова да се променят стереотипите към избора на кандидати във всяка област и община за местния вот.

Той призова още преференцията да не се приема като вътрешнопартийна касапница, а БСП да се отвори за нови хора и да разшири гражданската квота.

Oт тук до изборите всеки ден и всеки час да бъдем до нашите потенциални кандидати, призова от своя страна председателят на БСП Михаил Миков при откриването на семинара.

Според него сегашната ситуация в България прилича на обстановката при кампанията на Шрьодер, когато Германия е била наводнена, а той е изоставал с 15%, но е бил всеки ден при хората, на терен, там, където имат проблем.

По думите на Миков, в големите общини, управлявани от ГЕРБ, активистите на левицата, общинските съветници трябва да заслужат още сега, преди изборите, правото да бъдат наричани основна опозиционна сила чрез поставянето на важните за хората проблеми, които местната власт не решава. 

Като проблем лидерът на БСП посочи високия процент на негласуващи на последните избори.

„Мисля, че трябва да обърнем специално внимание на хората, които не отидоха да гласуват, да поговорим с тях – толкова много ли не вярват на политиците, толкова ли всичко е изгубено като възможности за решение с демократични политически механизми", каза още Миков.

Той припомни знаменитото есе на Хесел, което се казва: „Възмутете се".

„Ние трябва да накараме хората да се възмущават, защото им е безразлично, защото им е скучно. Ние трябва да умеем да ги накараме да се възмущават за конкретните проблеми, които ги заобикалят и, разбира се, да даваме отговори и решения", каза още Миков.

Миков коментира и изборите в Сърница, като заяви, че никой не е попитал как така се е случило, че недействителните бюлетини за кмет са 1,89%, а за общински съветници – близо 20%.

Относно представянето на БСП на изборите там, лидерът на социалистите каза, че то ще бъде разгледано на заседание на Изпълнителното бюро във вторник.

Гости на семинара във Варна са генералният секретар на ПЕС Ахим Пост, мениджърът на социалдемократите в Швеция Кристиян Скраф и представителката на социалдемократите в Хърватия -Анна Ултрих, която ще обучи соцактива как се печелят избори с добро представяне в социалните мрежи и комуникации.

На семинара присъстват 250 кметове, областни лидери на партията, депутати. Представители на над 30 медии отразяват събитието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!