Според Калфин в пенсионната реформа има само процедурни пропуски

OFFNews 18 декември 2014 в 19:20 2774 0

В пенсионната реформа, предложена от ГЕРБ, има само процедурни пропуски. Това заяви пред bTV социалният министър Ивайло Калфин.

Промяната в закона за Държавното обществено осигуряване не може да влезе в пленарна зала, без да е минала преди това през обсъждане в Тристранния съвет. Има правила, подчерта Калфин.

Струва ми се странен начинът, по който предложението беше въведено и прието, посочи Калфин, като допълни, че според него се прибързва с гласуването му.

Разбрах за пенсионната реформа в последния момент. Бях поканен в края на срещата при премиера, на която е обсъждана пенсионната реформа, уточни той.

По думите му няма належаща нужда от запълване на дупка в Националния осигурителен институт.

„Не става въпрос за спасяване на НОИ сега. Около 5 млрд. лв. годишно от данъците влизат в НОИ. В частните фондове има над 7 млрд. лв. Даже и при абсурдния вариант всички да се преместим в НОИ, който не е възможен дори технически, това покрива разходите за една година”, категоричен е социалният министър.

Ако решим всички да си изтеглим от там парите и да ви вложим в НОИ, системата ще има ресурс за една година. Това не е никакво решение. Просто с едно такова решение ще има повече натиск върху ЧПФ, които ще трябва да се доказват пред хората, че се добри партньори и добре управляват инвестициите на хората, каза Ивайло Калфин.

Той повтори, че лично не би преместил своята партида в НОИ.

Замразяването на пенсионната реформа от началото на 2015 г. има за цел единствено едновременното провеждане на свързани помежду си мерки, вместо прилагането им „на парче”, обяви Калфин, като обеща да 31 март догодина да бъде готова цялостната концепция за пенсионна реформа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови