Спират делото за подслушване срещу Цветанов заради имунитета му

Offnews 16 октомври 2014 в 07:52 3088 1

Цветан Цветанов

Делото за подслушванията, в което подсъдим е бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, най-вероятно днес ще бъде спряно. Причината е, че като депутат от новото Народно събрание Цветанов се ползва с имунитет.

Освен Цветанов, подсъдими са и няколко бивши директори на несъществуващата вече Специализирана дирекция "Оперативни технически операции”.

Делото за неосъществен контрол върху мобилната подслушвателна техника, станала по-известна като "цецомобили" в МВР е почти на финала си. Според обвинителния акт, Цветанов не е упражнил контрола си върху тримата бивши директори на СДОТО и така са били създадени предпоставки за нарушаване правата на българските граждани. Днес трябваше да бъдат разпитани последните свидетели и евентуално да започнат финалните пледоарии, но от седмица Цветан Цветанов е с имунитет, който главният прокурор трябва да поиска от новото 43-то Народно събрание. Това може да стане едва след 27 октомври, а продължителността на процедурата зависи от това дали заместник-председателят на ГЕРБ сам ще свали наказателната си неприкосновеност или ще се наложи решение на парламента.

Цветан Цветанов има още две дела, вече на втора инстанция. По едното беше оправдан, а по другото има четиригодишна осъдителна присъда.

В рамките на месец Софийският градски съд спря две дела срещу публични личности заради имунитет - процесът за загубени съдебни доклади от Сергей Станишев докато беше премиер и, вчера, делото за хулиганство и посегателство над полицай срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови