Спецпрокуратурата погна трафикантите на бежанци от Австрия и Унгария

OFFNews 04 септември 2015 в 12:46 4730 0

Спецпрокуратурата погна трафикантите на бежанци от Австрия и Унгария

Специализираната прокуратура образува наказателно производство срещу Методи Иванов Георгиев, Цветан Георгиев Цветанов, Касим Хасан Салех за участие в организирана престъпна група за трафик на хора. 

Делото е образувано след проведени координационни срещи между представители на българската прокуратура и компетентните австрийски власти, като са преценени представените от тях доказателства и тези, получени по линия на международното оперативно сътрудничество.

Българската страна е предприела необходимите действия за сключване на споразумение за създаването на съвместен екип за разследване с участието на прокуратурата на Р България и представители на австрийските и унгарските съдебни власти.

Предстои и провеждането на координационна среща в Евроджъст (Хага), между представители на трите държави, с цел обмяна на събраната към момента информация и вземане на единни решения за по-нататъшни действия, съобщиха от прокуратурата.

На 27 август в Австрия, в близост до границата с Унгария, бе открит камион, пълен с мъртви емигранти, най-вероятно от Сирия. Българите и един афганистанец ще останат в ареста за един месец.

29-годишният Методи от Лом е познат на властите в Германия и Австрия. През юли той успял да се измъкне от полицията в Бавария, когато при проверка в превозното средство, което шофирал, били открити 38 нелегални мигранти от Афганистан. При друг случай, през август 2013 г. той е заловен да шофира без книжка.

До момента сецпрокуратурата е образувала 15 дела срещу каналджии предимно по сигнали на Гранична полиция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови