"Спасих момче от удавяне в 11 клас, помагах след катастрофи в Германия"

OFFNews 20 март 2015 в 21:11 9271 24

Дори колкото и да звучи нескромно - като ученик в 11 клас, в едно езеро в Благоевград, езерото на парк „Бачиново” дори ми се наложи да спасявам момче, което се давеше. Бяхме заедно с мой приятел и успяхме. Никога няма да забравя този момент, заяви пред bTV президентът Росен Плевнелиев.

Знаете ли, нещата се случват много рязко и много бързо около мен са се случвали катастрофи. Живях 9 години в Германия и никога няма да забравя, поне десетина свръхтежки катастрофи, които са ставали около мен, когато е трябвало да помагам на хора, които да бъдат извадени от автомобили, катастрофи в които също имаше загинали. Спомням си, как действаше немската полиция, спомням си как действаха всички в извънредни ситуации, каза държавният глава.

Много ми се иска българите, с тяхното добро сърце, с тяхната възможност и желание да подадат ръка и да припознаят доброволчеството и дарителството, които се случват вече в България масово, но още повече. Това е голяма промяна, категоричен е президентът.

Русия праща "зелени човечета"

Не отстъпвам от всичко, което съм казал за Русия. Искам само да направим разликата, че моята позиция не е "против", тя не е "срещу", тя е "за" върховенството на закона. За възможността държавите, независимо колко са големи и малки, да се развиват и на честни избори нациите да избират своето бъдеще. За възможността никой да не може – колкото да е голям и да е силен да прегази територията на някоя друга държава, да им прати "зелени човечета" и да им окупира части от територията. Моята позиция е в подкрепа на върховенството на закона – мир и просперитет може да има само, когато има правила и когато те се спазват от всички. Включително и от най-силните и от най-големите, коментира Плевнелиев.

Имаме проблем с олигарсите

Народът е жаден за справедливост. Когато не я получава, попада в клопката на безперспективността и популизма. По крещящи престъпления - като "Възродителния процес", фалита на банките от 1997 година, аферата САПАРД, аферата КТБ, няма нито един наказан и нито един върнат лев до момента. От изчезнали тефтери до неслучайно разпределение на делата, системата произведе достатъчно скандали. Време е за промяна, призова държавният глава.

България има проблем с олигарсите. И не само България. Това са бизнесмени, които забогатяват за сметка на държавата и нямат устойчив модел, обясни той.

Много пъти съм казвал: не вярвам на силни хора, лидери, които ще дойдат на бял кон и ще ни оправят. Вярвам в силните институции, в институционалната култура. Ако има кръгове в българското правосъдие, не очаквайте от президента да ги посочи, но очаквайте от президента да дава решения как да подобрим и да търси консенсус. Приветствам това, че ние имаме стратегия за подобряване и за продължаване на реформата. Но очакваме конкретни действия, каза Плевнелиев.

Мечтая да карам кола и да си купя сам домати

Знаете ли, като едни от най-охраняваните хора в държавата, мога да споделя с Вас моите мечти. Аз много обичам да карам кола. За мен това е висша форма на свобода. Знаете ли как ми се иска да закарам децата си, да закарам приятелите си някъде, но от три години не мога да си го позволя. Много бих искал и постоянно се опитвам да преразгледаме едно или друго правилно, но бъдете сигурни, че аз като държавен глава винаги ще подкрепя институциите, правилата като такива, и виждам по целия свят – правилата са почти еднакви за всички. Аз съм дисциплиниран човек. Може да ми се иска да правя едно, но същевременно спазвам правилата такива, каквито са, които се трупат в продължение на десетилетие поколения, за да може пък да се гарантира сигурността през институциите на висшите държавници. Много би ми се искало, но не бива да изпадаме в популизъм – има правила, има институции, заяви президентът.

Ето, аз днес попитах момчето, което ме караше в колата, нито си ги избирам, нито ме интересуват, но колата е 10-годишна. Те са на по стотици хиляди километри. Ние в България не можем да си позволим, и по никакъв начин не би следвало да си позволяваме излишен разкош, за какъвто и народът няма да ни разбере, а и не вярвам, че някой го демонстрира, коментира държаният глава.

Винаги нося български костюми. Знаете ли, аз съм прагматичен човек, който обича качеството, и вярвам, че българското текстилно производство е на световно ниво. Аз нося и ще продължавам да нося български костюми, защото те са качествени, и защото те заслужават да бъдат показвани по целия свят. По същия начин за мен няма по-вкусно нещо от българския розов домат с малко сирене, с малко зехтин. Това е моята мечта – да мога, разбирате ли, да имам свободата да отида да си го купя, и да го сервирам и на децата си, каза Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!