Смилов: Какво е ВАНГА – Всенародна Агенция за Необорими Готови Анализи

Даниел Смилов 04 септември 2014 в 13:28 6897 2

В данните, с които вече трета агенция ни залива, си проличават много ясни общи тенденции. Има две хипотези. Първата е, че тези тенденции са характерни и за реалността. Но реалността често се е оказвала по-различна от данните на точно тези агенции.

Втората хипотеза е, че източникът на техните изследвания е един и същ: уважаваният социологически консорциум „ВАНГА“ – (Всенародна Агенция за Необорими Готови Анализи). Според матриците на този първоизточник:

1) Тъй като нещата са зле за БСП, ДПС и техните инженерни производни, те трябва да са зле и за всички останали, както и за страната като цяло;

2) Следователно ни чака нестабилност;

3) Най-малкото ни чака много труден парламент, в който няма да влезе само този, който не е поискал. Минимум осем партии тичат с реални шансове за НС;

4) Ако съберете БСП, ДПС и техните производни (от рода на ББЦ, АБВ, АТАКА и пр.) задължително ще получите около или малко над 50%;

5) Това е така, защото нещата са лоши – иначе същите щяха да получат доста над 50%;

6) Важното е, че без тях – БСП, ДПС и производни - никакво правителство няма да може да се състави;

7) А най-малко такова с участието на РБ;

8) Затова сборът от резултатите на ГЕРБ и РБ е винаги по-малко от 120 места;

9) За по-сигурно, по-малко от 115 места;

10) А най-добре, по-малко от 110 места;

11) Това всичко е така, защото за да са добре нещата, трябва и БСП, ДПС и т.н. да са електорално-политически добре;

12) Това го показват социологическите данни;

13) А и самата Ванга, според която трябва да държим винаги за Русия;

14) Която за нас не може да бъде заплаха;

15) Дори когато анексира територии и извършва агресия в близост;

16) Но това се доказва с други социологически проучвания.

Консорциумът „ВАНГА“ ще се вихри поне още цяла седмица.

Тогава Алфа Рисърч ще излязат с техни данни. Междувременно и други агенции извън консорциума може да дадат някакъв "reality check".

А сега малко по-сериозно. Политическата логика противоречи на общите тенденции, които трите изследвания чертаят. Първият неоспорим факт е сериозното разочарование от БСП и ДПС. По отношение на БСП това си пролича ясно на евроизборите. По отношение на ДПС този факт си проличава не толкова в загуба на електорат, а в превръщането им в неприемлив коалиционен партньор. Трите изследвания искат да ни убедят, първо, че отливът на гласове от БСП и ДПС ще е ограничен и второ, че отлятите гласове ще отидат към техни производни и сателити - ББЦ, АТАКА, АБВ. Възможно е, но е малко вероятно. ББЦ самата е в спад заради загубата на патрон и дискредитацията си около скандалите КТБ. А и защо хората да дадат гласа си на производни на тези, от които са се разочаровали.

Вторият неоспорим факт е умората на хората от липсата на стабилно управление. Това ще даде бонус на първата партия и на естествените й коалиционни партньори за сметка на техните опоненти.

Даниел Смилов, личен Facebook профил

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови