Сметната палата вече може да иска отстраняване на управленци

Депутати приеха окончателно Закона за Сметната палата и тя скоро ще има ново ръководство

Нели Чолашка 29 януари 2015 в 14:01 3577 2

С одитен доклад Сметната палата може да поиска освобождаване от длъжност на лице, което носи управленска отговорност и с действие или бездействие е допуснало нарушения на закони или не са изпълнени препоръки на палатата.

Това е записано в новия Закон за сметната палата, който депутатите приеха окончателно на второ четене.

Приетите днес текстове предвиждат, че ръководството на палатата само ще определя на какъв период да одитира годишните финансови отчети на общини с бюджет под 10 млн. лв. или на основата на оценка на риска. 

Сметната палата ще се ръководи от петчленен състав, решиха депутатите при гласуването на второ четене на Закона за сметната палата.

Одитният орган ще се състои от петима членове – един председател, двама заместници и двама членове, които ще бъдат избирани от Народното събрание.

Председателят се избира от парламента, а заместниците му също от Народното събрание по негово предложение.

Един от членовете ще бъде избран от депутатите по предложение на Института на дипломираните експерт-счетоводители и един от Института на вътрешните одитори.

Заплатата на председателя ще е 90% от възнаграждението на председателя на парламента, а на заместниците му пък ще е 90 на сто от неговото.

Членовете ще взимат половината от заплатата на ръководителя на палатата.

Сметната палата ще извършва одити на търговските дружества с над 50 на сто държавно и/или общинско участие, независимо от това какъв е размерът му.

Мнозинството прие предложението на Петър Славов от Реформаторския блок в обхвата на проверка от Сметната палата да влезе и одит на смесените търговски дружества. Той обясни това с казуса "Южен поток", при който не е ясно дали ще бъдат върнати парите след закриването на проекта и какво ще стане с тях. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews