Служителите на НСО със 7 дни отпуск при сключване на брак

Симона Костадинова 29 юли 2015 в 20:11 4557 10

Служителите на Националната служба за охрана (НСО) ще имат право на 7 дни отпуск при сключване на брак, раждане или осиновяване на дете в семейството.

Това решение беше прието днес от депутатите по време на гласуването на второ четене на Закона за Националната служба за охрана.

За сравнение, всички останали държавни служители имат право само на два почивни дни при същите житейски събития. 

Именно това предизвика недоволството на представителите на Реформаторския блок (РБ) в пленарна зала, които предложиха и служителите на НСО да имат право само на 2 дни отпуск.

"Разбирам, че това е много щастливо събитие, но нека те да бъдат изравнени с останалите държавни служители", заяви от парламентарната трибуна ген. Атанас Атанасов.

Предложението на реформатора обаче беше отхвърлено от депутатите.

Дебати предизвика и друг текст от закона, който също засягаше почивките на охранителите от НСО. Той гласи, че от бюджета на НСП, който се отпуска от държавата, ще се поемат част от разходите по отпуските на служителите и на семействата им. Това ще се случва по ред, който е определен от началника на службата.

Депутатът от ПФ Димитър Байрактаров обясни, че това не е редно, защото никъде не е записано къде ще почива охранителят и семейството му и така държавата може да поема част почивки по луксозни курорти. Той предложи този текст да отпадне, но искането му не беше прието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!