Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

След 4 часа дебат за КТБ в парламента - ГЕРБ оттегля спорната точка 3

ОFFNews 31 октомври 2014 в 13:25 4241 9

Пет часа продължава днешният парламентарен ден по доклада на временната бюджетна комисия за КТБ започна. Народните представители трябва да решат каква да е съдбата на запорираната банка, на кой да бъде възложено разрешаването на ситуацията и в крайна сметка на отговорят на най-наболения въпрос - кои вложители и кога ще получат парите си. До момента яснота няма по нито един пункт.

В "горещ картоф" по време на дискусията се превърна спорната точка 3 от решението на временната бюджетна комисия. Точката бе предложена от ГЕРБ и задължава БНБ да изработи план за спасяване на КТБ. Оказа се, че текстът от проекторешението междувременно е изредактиран и вече БНБ трябва да "предложи" действия за оздравяване, а не да "предприеме", което предполагаше задължение да го направи. "И да ни задължите, не можем да спасим КТБ", коментира в отговор на предложението гуверньорът на централната банка Иван Искров, който бе повикан в залата. "Протестна мрежа" обяви протест срещу същата точка, планиран за 18:30 ч днес.

На свой ред Искров изчете в пленарната зала предложение на Оманския държавен инвестиционен фонд предложение за оздравяване на банката, но с 50% участие на българската държава.

След критики в залата, се оказа, че самият Борисов до тази сутрин бил оптимист за спасяването на банката, че но вече е песимист и ще накара депутатите си да оттеглят проекта за оздравяване на банката. По-късно Менда Стоянова(ГЕРБ) обяви, че оттегля т. 3 и внася редакция по т. 1 и т. 2. Според редакцията във втора точка НС трябва да подготви законодателни промени, които да гарантират незабавното изплащане на влоговете според законодателството на ЕС. Редакцията в т. 1 предвижда МС да изготви предложения за законодателни промени в банковите закони.

БСП и от Реформаторският блок се обявиха срещу спасяването на банката с държавни пари, а за действия по настоящото законодателство. Мартин Димитров от РБ настоя на два пъти от името на дясната коалиция за варианта държавата да даде гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете за заем, с който да се изплатят гарантираните депозити. Димитров посочи, че това е най-евтиният вариант, който няма да е за сметка на данъкоплатците. Обратно - ако се вложат държавни пари в банка с отрицателен собствен капитал, ще се увеличи бюджетният дефицит както в Словения. Реформаторите предложиха и международно разследване за потъналите 4,2 милиарда лева от КТБ.

Против спасяването на трезора с държавни пари от името на ПГ на БСП Лява България се изказа и депутатът Румен Гечев. Според Гечев банка, която стои затворена 4 месеца, е неспасяема, затова няма смисъл в нея да се наливат публични средства. Той посочи, че не е редно парламентът да вменява на други институции да решат проблема, а да предложи законодателни текстове и да ги гласува.

Още преди началото на дебата Волен Сидеров ("Атака") предложи дискусията да отпадне от дневния ред и ситуацията с банката да се реши по действащото законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews