След четири години съкращения МВР назначава нови 1700 служители

Юлиан Христов 18 септември 2014 в 11:15 11121 13

Йордан Бакалов
Йордан Бакалов

Ръководството на МВР е подготвило корекции в Правилника за устройството и дейността на МВР, с които броят на щатовете се увеличава. 

На 15 септември е публикуван проект на постановление на Министерския съвет, в който определената бройка от 49 500 служтели се заменя с 51 200

Мотивите, с които министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов иска промяната, е постоянното намаление на общата щатна численост на МВР в последните години, което довело до това, че министерството изпълнява основните си дейности на ръба на възможностите си. В свой доклад вътрешният министър отчита, че от 2010 година до сега щатната численост на министерството е намалявана 7 пъти, като към началото на 2010 г. служителите са били 61 170 броя. 

Според анализа на МВР съкращенията са станали в период на "постоянно усложняване на оперативната обстановка", която станала особено тежка след миграционната вълна и повишаването на броя на бедствията. Според министър Бакалов исканото увеличение на допълнителните щатни бройки ще позволи ведомството адекватно да върши задълженията си по опазване на обществения ред, противодействието на престъпността и защитата на гражданите от бедствия и аварии. 

Според вътрешният министър повишаването на броя на служителите в МВР няма да се отрази върху бюджета.

Служебното правителство вече прие подобно постановление, изготвено от министъра на отбраната Велизар Шаламанов. С това постановление личният състав на армията скача с 2040 души, а общо армията и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната като военно разузнаване и военна полиция ще разполагат допълнително с 2460 души. Подобно увеличение на състава във Въоръжените сили се случва за пръв път от 25 години насам. 

Подобно е положението и в МВР. Съкращенията във ведомството започнаха при Цветан Цветанов, когато бяха съкратени близо 3000 служители. След него Цветлин Йовчев планира съкращения от 15% на личния състав

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!